Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 16 november  |
|2009                                              |

1. Aanpak kredietcrisis: Spin Off Fonds Ter bestrijding van de kredietcrisis heeft Brabant eerder al een Spin Off Fonds ingesteld, bedoeld voor risicodragende financiering van kennisintensieve startende ondernemingen. Daarvoor is E 12,5 miljoen beschikbaar. De Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) voert de regeling uit. Daarvoor is nu een opdrachtovereenkomst vastgesteld. Verder hebben GS een zogenoemde overeenkomst van geldlening vastgesteld. Daarin is vastgelegd hoe de BOM het Spin Off Fonds zal inzetten.

2. Leerbon Aanvragen voor de begin dit jaar geïntroduceerde en zeer succesvolle Leerbon worden afgehandeld door een extern bureau, dat hiervoor door GS is gemandateerd. De Leerboncampagne probeert laagopgeleide Brabanders te verleiden om weer te gaan leren. Sinds januari zijn al 5.500 aanvragen binnengekomen.

3. Financieel toezicht Terughoudend financieel toezicht sluit goed aan bij de wensen van gemeenten. Zij stellen prijs op een minimale vorm van toezicht. Maar de gemeenten geven ook aan dat de controle binnen de gemeenten niet of nauwelijks is veranderd. Dat blijkt uit een klanttevredenheidsonderzoek onder alle deelnemende gemeenten aan een proefproject.

4. Wet Bibob Ook de provincie zal gebruik maken van de wet Bibob om de integriteit van ondernemingen die vergunningen vragen of met wie zaken gedaan wordt te toetsen. Daarvoor sluit de provincie een convenant met het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum Zeeland, Midden- en West-Brabant en Brabant-Noord (RIEC). Dit centrum zal vooral informatie verzamelen en het openbaar bestuur ondersteunen bij de toetsing van integriteit. Gedeputeerde Essed zal het convenant namens de provincie ondertekenen.

5. Realistisch ramen De Zuidelijke Rekenkamer heeft geconstateerd dat er bij de provincie structureel sprake is van onderbesteding: beschikbare budgetten worden niet volledig benut. Om dit probleem op te lossen, vindt binnenkort een brainstorm plaats met de Rekeningcommissie en andere leden van de statencommissie Bestuur en Middelen. Startpunt is een notitie, die nu door GS is vastgesteld en die wordt toegezonden aan de Rekeningcommissie.

6. Sluitingsdagen Provinciehuis 2010 Het Provinciehuis zal in 2010 gesloten zijn op vrijdag 14 mei (de dag na Hemelvaartsdag) en van maandag 27 december tot en met vrijdag 31 december. Ook op 5 mei (een feestdag in het lustrumjaar 2010) is het Provinciehuis dicht. Tijdens de sluiting van het Provinciehuis gelden de gebruikelijke piketdiensten om zaken die geen uitstel kunnen vergen, af te handelen en is de provincie bereikbaar.

7. Moerdijkse Hoek De provincie stemt in met ontbinding van de stichting Moerdijkse Hoek. De stichting werd in de jaren negentig opgericht door provincie, BOM en de gemeenten Breda en Moerdijk om het industrieterrein Moerdijkse Hoek te realiseren. Dat plan heeft inmiddels plaatsgemaakt voor het plan Logistiek Park Moerdijk.

8. Stikstof en Natura2000 Om de impasse in de problematiek rond Stikstof en Natura2000 te doorbreken, moet er een stikstofvoorziening in de Crisis- en Herstelwet komen. Andere oplossingen zijn een programmatische aanpak voor stikstof en passende beoordelingen voor individuele projecten op korte termijn. Dat schrijven GS in een notitie aan de statencommissie Ruimte en Milieu.

9. Provinciale Milieuverordening GS hebben het advies van de Provinciale Omgevingscommissie (POC) over de Provinciale Milieuverordening (PMV) serieus meegenomen in de besluitvorming. Dat schrijven zij in een brief aan de POC. Volgens de commissie zouden GS onvoldoende gewicht hebben toegekend aan het advies. GS zullen dit advies en hun reactie daarop opnemen in de nota van inspraak, zodat Provinciale Staten dat kunnen meewegen bij het vaststellen van de PMV. Verder geven GS aan dat zij er niet toe willen overgaan om de POC-adviezen voortaan ter inzage te leggen.

10. Watertoets GS geven in een notitie aan de statencommissie Ruime en Milieu aan hoe zij de aanbevelingen van de Zuidelijke Rekenkamer over toepassing van de watertoets uit gaan voeren. Zo zal de provincie aangeven waar en op welke manier compensatie van nadelige effecten voor het watersysteem plaatsvindt.

11. Brabant Veiliger GS hebben het programma Brabant Veiliger 2006-2010 geactualiseerd en het uitvoeringsprogramma 2010 vastgesteld. Via projecten en activiteiten en subsidie aan 75 partners op het gebied van externe veiligheid (provincie, gemeenten, regionale milieudiensten en regionale brandweren) voldoet de provincie aan landelijke doelstellingen.

12. Biodiversiteit De provincie heeft 4 november de Verklaring Coalitie Biodiversiteit 2010 ondertekend. Doel is om biodiversiteit (de verscheidenheid van planten en diersoorten) onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Verder wil de coalitie burgers, bedrijven en organisaties aansporen om aan de slag te gaan voor het behoud van biodiversiteit. De Verenigde Naties hebben 2010 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Biodiversiteit. Komend jaar zal over de hele wereld extra aandacht worden besteed aan het behouden en duurzaam benutten van biodiversiteit.

13. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Heusden voor de bouw van een nieuwe koelhal, DÓultremontweg 16 te Elshout; de gemeente Woensdrecht voor ontwikkeling twee vrijstaande woningen, Staartsestraat 20 te Huijbergen; de gemeente Zundert voor 9 vrijstaande woningen in het kernrandgebied van Klein-Zundert, Stuivezandseweg ongenummerd.

Gedeputeerde Staten hebben goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan Landelijk Gebied, Herziening De Kuilen 10 van de gemeente Veghel.

14. C2000 statenvragen Er zijn verschillende oorzaken waarom het communicatiesysteem voor de hulpverlening C2000 bij calamiteiten niet functioneert. Dat wordt nu uitgezocht door een expertgroep van het ministerie van BZK. Om die reden kunnen GS niet aangeven hoe het systeem in Brabant functioneert. Het communicatiesysteem is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de gemeenten, het Rijk en de veiligheidsregio's. De provincie heeft daarbij geen rol. Dat antwoorden GS op vragen van het lid van Provinciale Staten, mevrouw Lestrade-Brouwer. (D66)

15. Joint venture Stork/Fokkerterrein Woensdrecht De provincie gaat met de gemeente Woensdrecht en Stork BV een joint venture aan voor het beheer en de ontwikkeling vam het Stork/Fokkerterrein in Woensdrecht. De holding gaat Business Park Aviolanda BN heten.

16. Advies SER-Brabant over midterm review Het advies van de Sociaal-economische Raad Brabant (SER-Brabant) over het midterm review van het college is positief ontvangen. Met enkele kanttekeningen onderschrijft SER-Brabant de algemene conclusie van GS dat het college halverwege de rit goed op schema ligt.

---- --