Universiteit van Tilburg

Persbericht 17 november 2009

UvT-student Pim Engels wint University Meets Microfinance Award

Scriptie over missieverschuiving in microfinanciering

De Tilburgse economiestudent Pim Engels heeft onlangs in Parijs de University Meets Microfinance (UMM) Award 2009 ontvangen voor zijn masterscriptie over microfinancering. De scriptieprijs is een nieuw initiatief van PlaNet Finance en de Freie Universität Berlin.

Pim Engels won de prijs voor zijn scriptie over mission drift bij instellingen die microfinanciering verstrekken aan kleine ondernemers (micro-entrepreneurs) in ontwikkelingslanden. Hij ging na of het klopt dat deze instellingen steeds vaker welvarender ondernemers financieren vanuit commerciële overwegingen. Daartoe analyseerde hij de financiële prestaties van deze instellingen en de mate waarin ze armere micro-entrepreneurs en vrouwelijke ondernemers bereiken.

Bestudering van gegevens van 600 microfinancieringsinstellingen in 84 landen wees uit dat er inderdaad een wisselwerking bestaat tussen winstgevendheid en het bereiken van armere micro-entrepreneurs. Hoe winstgevender een instelling, des te minder armere micro-entrepreneurs zij bereikt. De commerciële overweging is dat welvarender micro-entrepreneurs winstgevender zijn: zij gebruiken grotere leningen, behoeven minder contact en betalen over een langere termijn af. Het ondersteunen van armere microfinancieringsklanten is intensief en duur.

Terug naar de missie
Engels toont daarnaast aan dat de missieverschuiving van microfinancieringsinstellingen kan worden voorkomen door hun kosteneffectiviteit en productiviteit te verbeteren. De jonge onderzoeker geeft institutionele investeerders handvaten om mission drift te voorspellen en voorkomen. Die zijn gebaseerd op institutionele risico-indicatoren en landenrisico's.

Pim Engels schreef zijn scriptie Mission drift in microfinance, The influence of institutional and country risk indicators on the trade-off between the financial and social performance of microfinance institutions tijdens een stage bij ING Microfinance in Amsterdam. Op 20 oktober 2009 studeerde hij af in de masteropleiding 'Economics: growth, development and resources', onder begeleiding van hoogleraar Thorsten Beck, voormalig senior econoom bij de Wereldbank en directeur van het European Banking Centre van de UvT. Eerder maakte Engels tijdens een stage bij Grameen Bank in Bangladesh kennis met de operationele aspecten van microfinanciering.




Universiteit van Tilburg