'Misbruikte kinderen in de kou'

HILVERSUM - De directe hulp aan kinderen die het slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik is vaak slecht geregeld. Dat blijkt uit een reportage van het televisieprogramma EénVandaag. Bij een aangifte worden ouders veelal doorgestuurd naar Slachtofferhulp Nederland, die echter alleen de ouders direct helpt en niet de kinderen. Dat moeten de ouders vaak zelf regelen.

In EénVandaag vertelt een moeder uit Zwijndrecht over haar moeite om hulp te krijgen voor drie van haar kinderen die door een 15-jarig buurtgenootje zijn misbruikt. "Ik heb zelf alle instanties af moeten bellen om hulp te zoeken voor mijn kinderen, ik heb helemaal niks voor elkaar gekregen. Het misbruik is half augustus gebeurd en tot op de dag van vandaag is er nog niks gebeurd."

Gênant
"Kinderen die slachtoffer zijn krijgen vaak te laat en soms ook nog helaas de verkeerde hulp", aldus hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter. "Het is gênant dat we in 2009 leven met alle mogelijkheden die er zijn qua behandeling en dat mensen dan veel te lang moeten wachten op adequate behandeling en begeleiding."

Kabinet
CDA Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg gaat naar aanleiding van de uitzending kamervragen stellen. Zij wil dat het kabinet de hulpverlening aan slachtoffertjes van seksueel misbruik bespoedigt en verbetert en dat ouders in de toekomst beter worden begeleid.


Noot voor de redactie,