Ingezonden persbericht


Persinformatie

17 november 2009

Ruim helft Nederlanders kiest goedkoper eten door kredietcrisis

Steeds meer mensen kiezen sinds de kredietcrisis voor goedkopere voedingsmiddelen. Dat blijkt uit nieuw consumentenonderzoek in opdracht van het Voedingscentrum. Ruim een kwart van de Nederlandse bevolking geeft aan dat ze minder te besteden hebben sinds de kredietcrisis. De resultaten van het onderzoek zijn op 17 november bekend gemaakt tijdens het symposium 'Goedkoop eten moet gezonder!'.

Van de 900 ondervraagden geeft 61% aan vaker aanbiedingen te kopen in de supermarkt. 51% kiest vaker huismerken en goedkopere merken. Dit geldt vooral voor mensen die aangeven dat ze minder te besteden hebben.

Bezuinigen
Sinds het uitbreken van de kredietcrisis koopt een deel van de Nederlanders ook andere soorten producten. Bijna een derde geeft aan het meest te bezuinigen door minder kant-en-klaarmaaltijden te kopen en goedkopere vleessoorten te kiezen. 24% koopt goedkopere vleeswaren en 16% vaker groente in blik of pot. Fastfoodrestaurants, snackbars en afhaalmaaltijden zijn sinds de kredietcrisis minder populair, zo blijkt ook uit het onderzoek.

Goedkoop gezonder maken
Het Voedingscentrum daagt de fabrikanten van voeding uit om de bulk van de veel gegeten producten gezonder te maken. De veel gegeten, bewerkte producten zoals soepen, sauzen en snacks moeten gezonder worden. Zonder dat deze producten veel duurder worden. Tegelijkertijd doet het Voedingscentrum een oproep aan supermarkten om vaker gezonde producten in de reclame te doen. Dit omdat consumenten tijdens het boodschappen doen steeds meer letten op aanbiedingen.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Gezond, lekker en bewust eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.