Gemeente Rotterdam

2009 | 191

17 november 2009

Eerste sportklassen starten in september 2010

Meer sportief onderwijs op Zuid

Rotterdam Zuid krijgt een Sport Onderwijs Centrum (SOC). Drie besturen voor voortgezet onderwijs, BOOR, LMC en CVO, gaan samen met het Pact op Zuid werken aan de komst van dit centrum naar het Stadionpark. Gisteren, tijdens een bijeenkomst in de Rotterdamse Kuip, hebben de eerste partners zich bij het SOC aangesloten: de gemeente Rotterdam, de deelgemeenten IJsselmonde, Feijenoord, Charlois, de diensten JOS en SenR, Rotterdam Sportsupport, Rotterdam Topsport, Albeda college, Zadkine, Hogeschool Rotterdam en IN HOLLAND. Vooruitlopend op de komst van het SOC, starten in september 2010 nieuwe sportklassen bij een aantal scholen voor voortgezet onderwijs op Zuid. De deelnemende scholen zijn onder andere Calvijn Lombardijen, Calvijn Vreewijk, Nieuw Zuid, Montfort en VMBO LMC.

Binnen het SOC op Zuid worden de volgende functies gecombineerd: sportfaciliteiten, sporteducatie en onderwijsvoorzieningen voor talenten en voor potentiële topsporters. Iedere jongere op Zuid kan straks profiteren van de sportprogramma's van het SOC. Onderwijs en sport worden verbonden in een gevarieerd aanbod van cursussen en trainingen. Vrijwel alle scholen voor voortgezet onderwijs op Zuid zullen hieraan mee gaan doen. Door een gedegen en brede sportoriëntatie kunnen de leerlingen hun sportmogelijkheden verkennen. Sommige leerlingen zullen kiezen voor een specifieke sport, anderen voor speciaal ontwikkelde lifestyle programma's over gezondheid, voeding en beweging. Weer andere leerlingen kunnen kiezen voor coaching of sportverslaggeving.

Planning

De eerste resultaten van het SOC op Zuid zullen per 1 augustus 2010 merkbaar zijn door de start van de sportklassen en het aanbieden van modulaire sportprogramma's die door alle scholen op Zuid uitgevoerd moeten kunnen worden. Het streven is om in 2016 het Sport Onderwijs Centrum ook fysiek een plaats in het Stadionpark te geven.

Het Stadionpark en de spin-off

Het Stadionpark, het gebied rondom de Kuip, verandert de komende jaren in dé sportcampus van de 21ste eeuw. Met ruimte voor sportvoorzieningen voor de top- en breedtesport en sportieve opleidingsmogelijkheden. Eyecatcher van de gebiedsontwikkeling wordt de nieuwe Kuip, die een prominente plek aan de Maas krijgt en die goed bereikbaar zal zijn dankzij een nieuw OV-knooppunt

Voor het Stadionpark is een spin-off programma opgesteld om ervoor te zorgen dat (jonge) bewoners op Zuid maximaal profiteren van de ontwikkelingen in het gebied. Dit programma richt zich op onderwijs gericht op (top-)sport, (sportieve) stageplaatsen, nieuwe werkgelegenheid en het stimuleren van bewegen en sport in de wijken. Diverse partners binnen Pact op Zuid werken samen om de spin-off invulling te geven.