Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders


1 Leefbaarheidsbudgetaanvraag herinrichting Aakplein goedgekeurd Het college van b en w heeft ingestemd met de herinrichting van het Aakplein in de Schepenbuurt. Bewoners uit deze buurt (wijk West) hebben hiervoor bij de gemeente Utrecht een leefbaarheidsbudgetaanvraag ingediend. Het Aakplein is een groot plein en het enige speel- en verblijfsplein in de Schepenbuurt. Kinderen, jongeren en volwassenen maken hier intensief gebruik van. Met de herinrichting worden de speel- en verblijfsmogelijkheden in de openbare ruimte verbeterd. De leefbaarheidsbudgetaanvraag (ongeveer ¤110.000,- exclusieef BTW) voldoet aan de criteria leefbaarheidsbudget en de herinrichting is een verbetering van de speel- en verblijfmogelijkheden in de openbare ruimte.

Meer informatie: Natalja Talitsch, 030 - 286 10 15


2 Gemeente investeert in industrieel erfgoed Rotsoord Het college wil de herontwikkeling van het gebied Rotsoord stimuleren en stelt hiervoor ¤ 1.350.000 beschikbaar uit ISV2, het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing 2005 - 2009. Voor de herontwikkeling wordt de watertoren, het meest aansprekende monument uit het gebied, gekocht en geschikt gemaakt voor hergebruik. Ook komt er een voetpad langs de Jutfaseweg, aan de Vaartsche Rijnoever. Het overige budget wordt ingezet voor promotie en stimulering van de herontwikkeling van het gebied. Rotsoord is het laatste historische industriegebiedje vlakbij het centrum. De lange geschiedenis van bedrijvigheid begint in de middeleeuwen en loopt door tot op de dag van vandaag. Deze investering is de start van een ontwikkeling om Rotsoord om te vormen tot een gebied waar creatieve bedrijvigheid, wonen en culturele instellingen een levendige mix vormen. Het hergebruik van het aanwezige industriële erfgoed is hiervoor de basis en een aantal industriële gebouwen is om die reden in 2007 op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

Meer informatie: Jeroen Bos, 030 -286 16 83


3 Nieuw bestemmingsplan Oudwijk, Kromme Rijn e.o. Het college heeft het bestemmingsplan Oudwijk, Kromme Rijn e.o. ter vaststelling aan de gemeenteraad gestuurd. Het plangebied Oudwijk, Kromme Rijn e.o. ligt in het oosten van Utrecht en omvat de buurten Oudwijk, Abstede, Rondom Rubens, Kromme Rijn, Sterrewijk, Maliesingel en Tolsteegsingel. Het ontwerpbestemmingsplan heeft zes weken ter inzage gelegen en er zijn in die periode 25 zienswijzen binnengekomen. Een aantal van deze zienswijzen heeft geleid tot een wijziging in het bestemmingsplan en de rest is ongegrond verklaard. Definieve vaststelling van het plan vindt naar verwachting plaats in de Raad van december. Hierna wordt het vastgestelde plan opnieuw ter inzage gelegd en kunnen belanghebbenden beroep instellen bij de Raad van State. Via de website www.utrecht.nl, Ons Utrecht en de Staatscourant wordt de precieze datum van de ter inzage legging bekend gemaakt. Als de Raad vas State uitspraak heeft gedaan komen de huidige, deels verouderde en versnipperde bestemmingsplannen voor dit gebied te vervallen en gelden voor het gebied overal dezelfde regels.

Meer informatie: Jeroen Bos, 030-286 16 83


4 Ontwerpbestemmingsplan De Uithof vastgesteld Het college heeft het ontwerpbestemmingsplan De Uithof vastgesteld. In het ontwerp zijn de aanpassingen verwerkt, die gemaakt zijn op basis van een aantal inspraakreacties en het vooroverleg. Ook is de dubbelbestemming 'waarde - aarcheologie' op advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in het voorontwerp opgenomen. Deze dubbelbestemming is opgenomen, omdat de bescherming van archeologische waarden niet enkel kan worden geregeld via de (nog vast te stellen) Verordening op de archeologische monumentenzorg. Binnenkort zal het ontwerpbestemmingsplan ter inzage worden gelegd.

Meer informatie: Jeroen Bos, 030 -286 16 83


5 Afdeling Sociale Zaken verbetert bedrijfsvoering Het college besloot in juni 2009 onderzoek te doen naar de financiële situatie bij de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid, onderdeel van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. De afdeling heeft de afgelopen jaren goede beleidsprestaties geleverd concludeert Berenschot in het onderzoek 'Doorlichting Sociale Zaken en Werkgelegenheid Utrecht, een onderzoek naar de doelmatigheid en effectiviteit '. Bijvoorbeeld als het gaat om de dienstverlening aan kwetsbare burgers in Utrecht. Zo is het aantal bijstandsgerechtigden in Utrecht de afgelopen jaren sterker gedaald dan in andere steden.

Berenschot concludeert tegelijkertijd dat Utrecht incidentele budgetten gebruikt voor structurele uitgaven voor automatisering en personeel. Het college wil van deze methodiek af. Zo raamde Sociale Zaken een verdere daling van het aantal bijstandsgerechtigden en boekte verplichtingen zoals personeel in op een te realiseren positief saldo. De kredietcrisis zorgde echter voor het eerst in jaren voor een toename van het aantal bijstandsgerechtigden. Voor het opvangen van dit soort risico's is geen reserve meer. Berenschot verwacht voor 2009 een tekort van 4,3 miljoen euro.

Naar aanleiding van het onderzoek van Berenschot heeft de directeur van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van het college de opdracht gekregen in februari 2010 een Masterplan en een Meerjarenraming op te leveren. Hierin wordt aangegeven hoe Sociale Zaken in een periode van 4 jaar haar bedrijfsvoering verbetert. Uiterlijk in 2014 worden er geen vaste kosten meer betaald uit incidentele middelen. Het Masterplan neemt ook andere aanbevelingen van Berenschot mee. Zoals het verbeteren van de fraudealertheid van medewerkers, het verminderen van het aantal voorschotbetalingen op uitkeringen en het verminderen van het aantal klanten dat is vrijgesteld van de arbeidsplicht.




Gemeente Utrecht