Ingezonden persbericht


Handhaaf voorstel 'kleine baantjes'

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) verzoekt Tweede Kamer om structurele aanpak

De RND is teleurgesteld in de houding van de Tweede Kamer rond het dossier 'kleine baantjes'. Het structurele voorstel is nu aangepast in een tijdelijke oplossing. Daardoor vervalt ook de per 1 januari 2011 voor die werknemers beoogde afschaffing van de loonbelasting. Hierdoor moeten bedrijven nog steeds de afdracht loonbelasting administreren en profiteren jongeren niet direct van de vrijstelling.

Jongeren bouwen nauwelijks of geen rechten op. Ook om die reden is het niet meer dan redelijk om jongeren vrij te stellen van premiebetaling. De RND vindt het opmerkelijk dat de vakbonden dit punt niet oppakken en daarmee een ongewenste vorm van leeftijdssolidariteit overeind houden. Vaak werken jongeren naast hun studie. Ze hebben om die reden nog geen behoefte aan een vangnet van sociale zekerheid, ook omdat veel jongeren nog thuis wonen. Met het originele voorstel van Staatssecretaris de Jager zouden voor jongeren onder 23 jaar die slechts een dienstverband met een beperkte omvang hebben de afdracht premies werknemersverzekeringen en loonbelasting komen te vervallen. Voor deze groep zou het bruto loon gelijk kunnen worden aan het netto loon.

Het voorstel komt tegemoet aan de wens vanuit het bedrijfsleven om administratieve lasten te verminderen en wordt breed gedragen in de detailhandel en andere sectoren waar veel jongeren werken. De RND ziet de maatregel als een belangrijke stap om jongeren eenvoudiger op de arbeidsmarkt te laten instromen. De RND heeft veel zorgen over oplopende jeugdwerkloosheid en wil zich inzetten om jongeren meer kans te geven op een baan. De maatregelen zijn erop gericht om het eenvoudiger en daarmee aantrekkelijker te maken om jongeren in dienst te nemen.

De RND vindt het zeer onverstandig dat het Kabinet, onder druk van de Tweede Kamer, het voorziene beleid alleen voor 2010 wil doorvoeren. De RND doet daarom een dringende oproep om alsnog het oorspronkelijke beoogde structurele effect naar 2011 en later door te voeren. De positie van jongeren op de arbeidsmarkt staat als gevolg van de huidige economische situatie onder druk en het is daarom zeer gewenst om voor deze groep een positieve uitzondering te maken.