GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Barroso krijgt waarschuwing van Europarlementariërs

geen steun voordracht Europese Commissie

In een persconferentie in het Europees Parlement hebben verschillende partijen gedreigd tegen Barroso´s voordacht van de nieuwe leden van de Europese Commissie te stemmen. Zij vrezen dat het aantal vrouwen in de Commissie afneemt ten opzichte van het huidig aantal en vinden dat niet acceptabel. De groep vrouwelijke Europarlementariërs uit verschillende delegaties zal daarom woensdagmiddag 18 november om 13:15 hun waarschuwing kracht bij zetten door in pak de Raad van Regeringsleiders hun C.V. aan te bieden. Dit omdat kennelijk een das en een pak voorwaarden zijn om voorgedragen te worden voor de commissie.

Namens GroenLinks is Marije Cornelissen vertegenwoordigd in dit initiatief.

¨Europa gaat met de huidige stand van zaken rond de voordracht 15 jaar terug in de tijd. Daar waar de Europese bevolking voor 53% uit vrouwen bestaat zijn nu slechts drie vrouwen onder de 20 reeds bekende voorgedragen kandidaten. Dat is een onacceptabele stap terug van de acht vrouwen die de Commissie nu in haar midden heeft. Wanneer Europa werk wil maken van emancipatie en vrouwen op topposities, zal ze zelf ook het goede voorbeeld moeten geven. Niemand maakt ons wijs dat er van de 250 miljoen vrouwen in Europa maar drie geschikt zijn voor een functie in de Europese Commissie. De voordracht voldoet dan niet aan een belangrijke basiswaarde voor de EU: gelijkheid van mannen en vrouwen.¨

Nederland heeft nog geen voordracht gedaan voor haar lid van de commissie. Met Neelie Kroes heeft Nederland een goede vrouwelijke kandidaat die met een hoge mate van onafhankelijkheid en gezag als commissaris Mededinging de afgelopen vijf jaar heeft gefunctioneerd.