Gemeente Apeldoorn

17-11-2009

Ontheffing nodig voor vreugdevuur tijdens oud en nieuw

Ook dit jaar mag tijdens de jaarwisseling een vreugdevuur worden gestookt als daarvoor ontheffing is aangevraagd. De ontheffingen voor vreugdevuren kunnen inwoners van Apeldoorn aanvragen bij de commandant van de brandweer. Tegen illegale vreugdevuren treden de gemeente Apeldoorn, politie en brandweer streng op.

Apeldoorners die op 31 december 2009 een vreugdevuur willen stoken kunnen dit vóór woensdag 16 december aanvragen bij de brandweer. Aan de ontheffing zijn enkele voorwaarden verbonden met het oog op de veiligheid voor mensen, de buurt en het milieu. De voorwaarden gaan over de omvang van het vuur, de afstand tot bebouwing en bomen en struiken in de directe omgeving. Ook dienen bodembeschermende maatregelen worden genomen en zijn er eisen aan de te verbranden materialen. Voor het stoken van vuur in een ton is ook een ontheffing nodig. De voorwaarden voor het stoken van vreugdevuren zijn te vinden op de website: www.apeldoorn.nl (zoeken op 'vuur stoken'). Hier is ook een aanvraagformulier te downloaden, dat per mail kan worden ingestuurd. Een aanvraagformulier is ook telefonisch aan te vragen bij de brandweer, telefoon 14 055.

Bewoners die in hun buurt activiteiten van het verzamelen van brandbare materialen signaleren kunnen deze melden bij het nummer van de Buitenlijn (14 055). Als deze verzameling geen verband houdt met een vreugdevuur waarvoor ontheffing is gevraagd, treden gemeente, brandweer en politie preventief op. Bij de Buitenlijn kunnen meldingen worden gedaan van:
- het verbranden van afvalmaterialen in de periode voor en tijdens de jaarwisseling
- een brandgevaarlijke situatie in de omgeving
- brandresten of verbrand afval
De Buitenlijn (14 055) is op werkdagen bereikbaar van 08.00 uur tot 17.00 uur. Buiten kantoortijden en tijdens de jaarwisseling geeft een bandje aan op welk nummer de brandweer gewaarschuwd kan worden.

Einde persbericht

---- --