Ingezonden persbericht

PERSINFORMATIE

Right2Bet hoopt op eerlijke Nederlandse gokmarkt na Europese rechtszaak

Campagne ondersteunt poging om Nederlandse gokmarkt open te breken

Amsterdam, 17 november - Vandaag werd de Right2Bet campagne bereikt door het nieuws dat twee private gokaanbieders, Ladbrokes en Betfair, hun eis voor een meer eerlijke en open Nederlandse gokmarkt presenteren aan het Europese Gerechtshof. Het kernpunt van de rechtszaak bestaat uit het standpunt dat, wanneer de beginselen van het Europese Verdrag worden nageleefd, private aanbieders het recht moeten hebben de activiteiten van Nederlandse consumenten te accepteren. Het feit dat de Nederlandse consument enkel online mag gokken via een staatsbedrijf is in strijd met de Europese beginselen, waarin het recht op keuzevrijheid en het recht op vrije handel centraal staan.

De Right2Bet campagne zet zicht in om de situatie in de gehele EU te verbeteren. Er moet een eind komen aan staatsmonopolies op het gebied van gokken en burgers moeten gebruik kunnen maken van alle aanbieders met een EU-licentie. De huidige situatie, waarin de keuze wordt beperkt tot het gebruik van slechts één of twee door de staat ondersteunde aanbieders, moet veranderen. Right2bet is van mening dat de rechtszaak omtrent de Nederlandse gokmarkt Europa "een stap dichter bij een eerlijke markt" kan brengen.

Het huidige Nederlandse beleid ondersteunt het landelijke monopolie van gokaanbieder De Lotto. Volgens Right2Bet is deze situatie onverenigbaar met EU wetgeving, en beperkt de Nederlandse overheid de keuzevrijheid van haar eigen burgers met het creëren van een monopoliepositie.

Right2Bet woordvoerder Michael Robb zegt: "Een monopolie betekent niet alleen dat de keuzevrijheid van de Nederlanders wordt ondermijnd, het gebrek aan concurrentie leidt tevens tot verslechterde gokkansen, een gering aanbod van verschillende soorten weddenschappen, en doorgaans ook tot slechte service. Right2bet wil zien dat consumentenrechten voorop worden geplaatst."

De behandeling van deze zaak door het Europese Gerechtshof werpt licht op de onrechtmatige praktijken die binnen Europa worden uitgevoerd. Betfair stelt dat de mogelijkheid tot enkel het aanvragen van een licentie om de Nederlandse gokmarkt te betreden hen tot twee keer toe werd ontnomen. Dit is volgens de gokaanbieder in strijd met

Artikel 49 van het Europese Gerechtshof en de beginselen van gelijke behandeling en transparantie.

Robb voegt toe: "De Nederlandse regering doet er duidelijk alles aan om de toetreding van private gokaanbieders te blokkeren. Dat roept de vraag op in hoeverre de regering geïnteresseerd is in de belangen van haar burgers, het huidige beleid benadeelt deze burgers immers en beperkt ze in hun keuzevrijheid."

De Nederlandse regering suggereert dat consumenten door de aanwezigheid van een monopolie worden beschermd tegen misdaad en verslaving. Right2Bet ziet echter dat meer transparante markten, zoals in Engeland en Spanje, uiterst effectief zijn in de bestrijding van deze gevaren. Volgens Right2bet is het Nederlandse sterk gereguleerde systeem in de praktijk veel minder effectief in het voorkomen van misdaden, getuige een recentelijk aan het licht gekomen fraude-incident waarbij Holland Casino betrokken was.

"Gelicenseerde aanbieders volgen strikte wetten en regels, de huidige Nederlandse claim over de bescherming van consumenten is daardoor overbodig en onrechtmatig. Gezien het feit dat 88.1% van de Europese gokmarkt wordt gereguleerd door lokale overheden, en gezien de opbrengsten die daaruit voortvloeien, lijkt het logisch om in twijfel te trekken of het welzijn van consumenten daadwerkelijk de belangrijkste reden is voor binnenlandse monopolies", aldus Robb.

De mondelinge presentatie die gisteren plaatsvond voor private aanbieders en afgevaardigden van EU lidstaten vormt de aftrap voor de beraadslaging van het Europese Gerechtshof, die wel een jaar kan duren. Naar aanleiding van de aanbevelingen van het Europese Gerechtshof zal de Nederlandse Raad van State nog eens 6 maanden nodig hebben om een vonnis te vellen over de toekomst van de gokmarkt.

De Right2Bet campagne probeert een miljoen handtekeningen te verzamelen voor haar online petitie, die iedereen kan ondertekenen op www.Right2Bet.nl, en waarmee opgeroepen wordt tot afschaffing van door de staat gesteunde gokmonopolies in EU lidstaten zoals Duitsland, Finland, Zweden en Nederland.

Einde persinformatie. Dinsdag 17 november 2009.

Noot voor de redactie (