Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSMEDEDELING

Amsterdam, 17 november 2009

Aan de redacties,

Het stadsdeelbestuur van De Baarsjes ontvangt veel reacties van verontruste Baarsjesbewoners naar aanleiding van de berichtgeving in Telegraaf over het project "Alle hens aan dek". Met name de kop van het artikel - Baarsjes stuurt reljeugd naar New York - zet mensen op het verkeerde been. Stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex beantwoordt alle reacties. Hieronder de tekst van zijn brief:

"Geachte mevrouw, mijnheer,

Naar aanleiding van uw reactie op de berichtgeving over het project "Alle hens aan dek" laat ik u graag het volgende weten. "Alle hens aan dek" richt zich op talentontwikkeling van jongeren die iets in hun mars hebben, verder willen komen en verantwoordelijkheid willen nemen voor hun buurt. De jongeren die deelnemen worden geselecteerd op hun ambitie door mensen die daar verstand van hebben. De jongens die meedoen zijn zestien tot negentien jaar oud, zitten op school, lopen stage, hebben werk of zijn daar naar op zoek. Het zijn jongens die een extra stimulans nodig hebben om de kansen te benutten die er ook voor hun in de stad zijn. Jongens voor wie een dergelijke unieke internationale ervaring een belangrijke impuls kan geven aan hun zelfvertrouwen en ontwikkeling. Jongens die van huis uit een dergelijke kans niet krijgen.

Natuurlijk komen jongeren die als 'relschoppers' te boek staan niet in aanmerking. We stimuleren en belonen ambitie en niet slecht gedrag. Ondertussen is het natuurlijk wel zo dat het om jongens gaat die een stimulans nodig hebben om hun plek in de stad, op school en werk te vinden. Die stimulans is niet vrijblijvend. Voor vertrek volgen de jongens verplicht een programma ter voorbereiding en achteraf zetten ze zich in voor hun buurt. Dat wordt allemaal vastgelegd in een contract.

Het idee voor het project is afkomstig van bewoners uit de Hudsonstraat en omgeving die betrokken waren bij de festiviteiten ter gelegenheid van het feit dat het 400 jaar geleden is dat Henry Hudson New York op de kaart zette. Voor Amerikaanse jongeren is er een uitgebreid lesprogramma ontwikkeld dat aan boord van een replica van het VOC-schip De Halve Maen waarmee Hudson voer gegeven wordt. Dit programma is de basis voor het programma dat ook de Nederlandse jongeren aangeboden krijgen. Het lesprogramma omvat naast het handwerk dat matrozen aan boord van een schip uitvoeren, bijvoorbeeld ook lessen over de gemeenschappelijke geschiedenis van Amsterdam en New York.

Het project is als voorstel opgenomen in de begroting voor het jaar 2010. Eind van deze maand beslist de stadsdeelraad van De Baarsjes of het project doorgang kan vinden.

Met vriendelijke groet,

Godfried Lambriex

Stadsdeelvoorzitter