Ingezonden persbericht


17 november 2009

VAN BEUSEKOM GENOMINEERD VOOR BANKING & FINANCE ICT INNOVATION AWARDS

Hele online veilingtraject geautomatiseerd

Veilinghuis Van Beusekom is genomineerd voor de Banking & Finance ICT Innovation Awards. De nominatie is voor het geavanceerde online veilingsysteem dat Van Beusekom samen met Enter Weesp als de technische ontwikkelaar heeft gedefinieerd en geïmplementeerd. Het bedrijf veilt tegenwoordig alles online. Het systeem is een eigen ontwikkeling omdat bestaande commerciële systemen niet voldeden aan de hoge eisen die Van Beusekom eraan stelde.

Het veilinghuis zag zich door de toenemende groei van fysieke veilingen genoodzaakt een online oplossing aan te bieden die het proces van een fysieke veiling in een zaal benadert. Zo krijgen bieders bijvoorbeeld een e-mail om hun hoogste bod te bevestigen maar ook als ze zijn overboden door een andere bieder. Dit jaar is bovendien een indicatie toegevoegd die op basis van kleuren laat zien wat de hoogste bieders offreren. Hierdoor is de druk vergelijkbaar met de druk in een zaal.

Jeroen Kamminga, commercieel directeur van Van Beusekom, voegt toe: "Het huidige online systeem heeft de rol van de veilingmeester overgenomen. Het is gemakkelijk, snel, transparant en betrouwbaar en we zien dan ook dat de opbrengsten hoger zijn dan vijf jaar geleden bij fysieke veilingen, ook omdat de veiling nu niet meer beperkt is tot Nederland. Inmiddels hebben tienduizenden mensen zich bij ons geregistreerd en we krijgen nu bieders uit andere delen van de wereld."

Het systeem achter online veilen is zeer complex, in het bijzonder wat betreft de automatisering van de handling en de facturering. Ook moet Van Beusekom precies weten wie wat gekocht heeft en of de koper betrouwbaar is. Op basis van de wensen van de markt, de gebruikers, en Van Beusekom, is het systeem in staat het hele traject van begin tot het eind te automatiseren, dus inclusief de facturering aan de klanten. Hierbij wordt rekening gehouden met de verschillende BTW regimes, BPM als er auto's geveild worden en de facturen kunnen in verschillende talen worden geproduceerd.

Kamminga: "Dit is veel sneller en efficiënter dan in het verleden toen we voor de afhandeling van een veiling een week nodig hadden. Nu zijn we een dag na de veiling klaar en dat is goed voor onze opdrachtgevers en onze kopers." Adri de Bruijn, directeur Enter Weesp, zegt: "Een bijkomend voordeel is dat we nu een enorme database hebben van meer dan 100.000 kavels. Voor de taxateurs van Van Beusekom betekent dat dat zij zeer snel kunnen zien wat vergelijkbare kavels hebben opgebracht de afgelopen jaren en dat levert voortschrijdend inzicht op. We leren dus ook van dit systeem. Zo wordt het steeds verder verfijnd. Een ander voorbeeld daarvan is dat we tegenwoordig een grote servercapaciteit plannen tegen het eind van een veiling."

Daarnaast is de betrouwbaarheid van het systeem verbeterd door overcapaciteit in de server. Enkele maanden geleden zijn bijvoorbeeld tienduizend pallets met doe-het-zelfgereedschap aan de man gebracht. Al die kavel-kijkers en online-bieders zorgden voor dataverkeer van soms honderden gigabytes per week. Door de overcapaciteit van de server is er geen vertraging bij het bieden. Om de betrouwbaarheid nog verder te vergroten is er een back-upservice toegevoegd die automatisch de service overneemt.

Op de site van Van Beusekom is het ook mogelijk om te bieden op combinaties van kavels, dus niet alleen op losse kavels. Het bod op de combinatie gaat voor op de biedingen op losse kavels. Ook dit stimuleert het biedingsproces.

Tot slot controleert Van Beusekom IP-adressen automatisch, om er zeker van te zijn dat de bieder biedt vanaf zijn eigen computer. Dit is een belangrijk voordeel voor de opdrachtgever, omdat die zekerheid wil dat de koper zijn product ook gaat afnemen.

Kamminga: "Vertrouwen is de basis van onze dienstverlening. Nu veel verkoopprocessen via internet verlopen staan, mede om die reden, al onze veilingen onder controle van een deurwaarder."




Ingezonden persbericht