Tweede Kamer der Staten Generaal

Vragen van de leden Ortega-Martijn en Voordewind (beiden ChristenUnie) aan de staatssecretaris van Economische Zaken over het rapport van Oxfam Novib waaruit blijkt dat slechts 15 procent van alle chocoladeletters in Nederlandse winkels duurzaam is geproduceerd.


1. Kent u het rapport "Eerlijk duurt het langst" van Oxfam Novib?
2. Wat vindt u van de bevinding dat slechts 15 procent van de Nederlandse chocoladeletters met duurzaam geïmporteerde cacao is gemaakt?
3. Bent u bereid om Nederlandse bedrijven en winkelketens hierop aan te spreken, zodat cacaoboeren in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun product kunnen ontvangen?
4. Bent u van mening dat de consument te weinig inzicht heeft in de eerlijkheid van een product als chocola? Zo ja, hoe wilt u dit verbeteren?
5. Wat vindt u van het gegeven dat de Nederlandse cacaohandel voor een belangrijk deel wordt gefinancierd door Nederlandse banken, maar dat een aantal banken nog onvoldoende scoort op thema's als mensenrechten en arbeidsrechten?


-----------------------
Oxfam Novib (2009), "Eerlijk duurt het langst; De Nederlandse chocoladebranche doorgelicht", 16 november 2009 http://oxfamnovib.nl/id.html?id=12746 Eerlijke Bankwijzer, www.eerlijkebankwijzer.nl