NOC*NSF


Arnhem, 17 november 2009

European Fair Play Plaque of Merit 2009 uitgereikt aan Koninklijke Nederlandse Hockey Bond

Op 17 november is de European Fair Play Plaque of Merit uitgereikt aan de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB). De prijs werd door NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra overhandigd aan de adjunct-directeur van de KNHB Marijke Fleuren.

European Fair Play Plaque of Merit
De European Fair Play Movement is het Europese orgaan voor stimulering van Fair Play in de sport. Veertig landen, waaronder Nederland, zijn erbij aangesloten. Jaarlijks kent de EFPM het European Plaque of Merit and Diploma toe aan een organisatie en een persoon of sportploeg die zich succesvol hebben ingezet om Fair Play te stimuleren. De KNHB is voor de prijs van 2009 door NOC*NSF, lid van het EFPM, genomineerd en heeft deze gewonnen.

Campagnes van de KNHB
De KNHB voert al jaren actief en intensief beleid om sportiviteit en respect zowel op het hockeyveld als ernaast te bevorderen. De bond is in 2002 gestart met een campagne tegen ongewenst gedrag. Aan alle hockeyclubs in Nederland werd gevraagd een ambassadeur voor sportiviteit en respect aan te stellen. Daarnaast ontving iedere club een handleiding om sportiviteit voor, tijdens en na de wedstrijd te bevorderen. Inmiddels heeft de KNHB een nieuw programma ontwikkeld, waarbij pedagogen hockeyclubs adviseren en er is nieuw campagnemateriaal ontwikkeld.

De resultaten van de campagnes zijn bemoedigend. 80% van alle hockeyverenigingen heeft de campagne geïmplementeerd en 76% van de clubs ervaart de campagne als zeer positief.

KNHB ook buiten het hockey actief
Ook buiten het hockey is de KHNB actief om sportiviteit en respect te bevorderen. Zo is de bond nauw betrokken bij het Masterplan Arbitrage, waarin ze een leidende rol speelt in het verbeteren van het gedrag tegenover scheidsrechters. De KNHB heeft een coördinerende rol in een landelijk sportoverstijgend programma met betrekking tot sportiviteit en respect en adviseert de Europese Hockey Federatie (EHF) op dit thema.
-----------------------

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem
Telefoon (026) 4834400
Telefax (026) 4821245

---- --