Hulp bij innovatie voor 300 MKB'ers in regio Utrecht

Start Mijn Bedrijf 2.0 op 1 december

17 november 2009

Bedrijven behalen betere resultaten als ze 'slimmer werken'. Om dat in de praktijk te ervaren, kunnen 300 ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf in de regio Utrecht deelnemen aan Mijn Bedrijf 2.0: een meerjarig project dat bedrijven helpt met het innoveren van hun organisatie. Het startsein wordt gegeven tijdens het evenement 'Slimmer werken werkt' op 1 december 2009 in Utrecht.

Innovatie is niet alleen een kwestie van nieuwe producten en diensten, maar ook van een ander organisatie- en personeelsbeleid. Met andere woorden: 'slimmer werken'. Steeds meer bedrijven merken dat relatief kleine investeringen in organisatie en personeel grote gevolgen kunnen hebben, zoals stijgende omzetten, kortere doorlooptijden en gemotiveerde medewerkers. Dat beeld wordt bevestigd door een onderzoek dat EIM dit jaar uitvoerde in opdracht van het Innovatieplatform. Daaruit blijkt dat ondernemers die hebben geïnvesteerd in slimmer werken, hun bedrijfsresultaat in twee jaar 16% harder hebben zien groeien dan andere ondernemers.

Voor MKB'ers in Utrecht

Mijn Bedrijf 2.0 is bedoeld voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de provincie Utrecht. Zij krijgen de kans om in de praktijk te ervaren wat de kracht van slimmer werken is. De deelname is beperkt tot 300 ondernemers. Zij krijgen om te beginnen de 'basisscan Mijn Bedrijf 2.0' aangeboden, die wordt verzorgd door ervaren bedrijfsadviseurs van Syntens, Deloitte, De Geluksfabriek en Twynstra Gudde. Na afloop van de basisscan ontvangt elke ondernemer een kort en krachtig rapport met een advies: welke innovaties op het gebied van organisatie- en personeelsbeleid leveren de meeste winst op?

Investeringen worden beloond

Met de aanbevelingen uit het adviesrapport kunnen ondernemers direct aan de slag. Nieuwe investeringen in slimmer werken worden ondersteund met een investeringsvoucher ter waarde van ¤ 4.000,- (excl. btw). Deelnemende ondernemers onderstrepen hun betrokkenheid met een eigen bijdrage van ¤ 750,- (excl. btw). Een jaar na de basisscan volgt een tweede scan die laat zien wat de investeringen hebben opgeleverd. De uitkomsten daarvan zijn om te beginnen leerzaam voor de ondernemers. Tegelijkertijd dragen ze bij aan de kennisopbouw over de effecten van slimmer werken.

Kennis over slimmer werken

Ondernemers die deelnemen aan Mijn Bedrijf 2.0, krijgen gratis toegang tot workshops, themabijeenkomsten, opleidingen en andere groepsactiviteiten. Daar doen ze nieuwe kennis op en wisselen ze ervaringen uit met collega-ondernemers. Een voorproefje daarvan is mogelijk op het evenement 'Slimmer werken werkt', dat volledig in het teken staat van slimmer werken in het MKB. Zie voor meer informatie www.slimmerwerkenwerkt.nl. Het evenement vindt plaats op 1 december 2009 in Utrecht. Tijdens dit evenement kunnen ondernemers zich aanmelden voor Mijn Bedrijf 2.0. Vanaf 1 december kunnen ze dit ook doen via www.mijnbedrijf20.nl.

Bijdrage aan economische groei

Er is al veel kennis over slimmer werken, maar slechts 40% van alle MKB'ers (bedrijfsgrootte 5 tot 250 medewerkers) doet er iets mee in de praktijk. Dat is niet alleen een gemiste kans voor individuele ondernemers, maar ook voor de economie. Slimmer werken levert een directe bijdrage aan de economische groei van Nederland. Met Mijn bedrijf 2.0 wil de overheid dat stimuleren.

De initiatiefnemers van Mijn Bedrijf 2.0

Mijn Bedrijf 2.0 is een gezamenlijk initiatief van Hogeschool Utrecht, Syntens, TNO en Taskforce Innovatie Regio Utrecht (TFI). Het project is mede mogelijk dankzij subsidies van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie, de Provincie Utrecht en de Gemeente Utrecht.