Forum


18 november 2009
kenniskamer, seminar

Jong in de wijk

Seminar van FORUM en Combeat

Combeat is voor en met jongeren(communities) actief in verschillende steden en wijken met nieuwe media- en Community Art activiteiten. Jongeren willen betrokken en actief zijn bij alles wat zich in hun omgeving afspeelt, en willen hun mening en opvattingen uiten via hun eigen (moderne) communicatiemiddelen. Deze creatieve en productieve jongeren zoeken via Combeat hun weg. Als niet-probleemjongeren (waarvan een deel ook allochtoon is) vallen zij namelijk vaak tussen wal en schip. Zij voelen zich niet aangetrokken tot de reguliere buurtcentra en voelen zich niet op hun plek bij het welzijns- en jongerenwerk. Zij vallen ook niet onder het integratiebeleid van de gemeente. En dan is er ook nog de Wet Maatschappelijke Ondersteuning van waaruit burgerinitiatieven gestimuleerd horen te worden. Initiatieven van jongeren worden nog maar zelden (h)erkend als burgerinitiatieven.

Kan de wijk plek bieden aan nieuwe communities of creatieplekken van en voor jongeren, waar zij kennis en vaardigheden kunnen opdoen rond het gebruik van nieuwe media, sociale en politieke activering en hun talenten voor mediawerk, theater, politiek of ondernemerschap kunnen ontwikkelen?

Combeat en FORUM willen hun ervaringen, opvattingen en doelen graag onder de aandacht brengen van beleidsmakers en deskundigen (jeugdbeleid, welzijnswerk, integratiebeleid, de wijkaanpak) en kijken of er samenwerking, ondersteuning en synergie tot stand kan komen.

Programma

12.00 uur

Inloop met lunch

13.00

Start en aftrap door cultureel ondernemer en Creative Urban Tarik Yousif, gespreksleider

Introductie door Combeat: visie op jongeren, ervaringen en nieuwe ontwikkelingen.
Presentatie van eigen werk door een jongerencommunity

Presentaties van eigen visie en goede voorbeelden door gemeente en provincie.

14.15

Pauze

14.30

Presentatie door Vincent de Waal
Vincent de Waal is als docent en onderzoeker verbonden aan het Instituut Social Work van de Hogeschool Utrecht en het Kenniscentrum Sociale Innovatie. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam staan waaronder "Uitdagend Leren" en "Samenspel in de buurt", Burgers, sociale professionals en beleidsmakers aan zet.

Presentatie door Tanja Jadnanansing
Tanja Jadnanansingh is betrokken geweest bij verschillende ontwikkelingen rondom jongeren en media, o.a. als programmamaakster voor het OHM (Omroep Hindoe Media). Ze is nu programmamanager jongeren en multiculturaliteit bij NOS Nieuws.

15.30

Pauze

15.45

Discussie en interactie in subgroepen

16.30

Plenair rapporteren en verzamelen van resultaten Follow-up afspraken

17.00

Borrel

Datum en plaats
18 november 2009
Locatie: FORUM
Kanaalweg 86
Utrecht