"Morele vergunning voor bankiers nodig"

26/10/2009 14:41

Humanistisch Verbond

Op woensdagavond 18 november verzorgen politiek filosoof Rutger Claassen en econoom Arnold Heertje de Socrateslezing 2009. Met hun bijdragen zullen zij ingaan op de morele kant van de kredietcrisis. Betekent deze economische crisis het falen van het liberale economische systeem, is het een ethisch falen of een combinatie van beide? Claassen en Heertje gaan in op markt en moraal, economie en ethiek op uitnodiging van het Humanistisch Verbond en de Humanistische Alliantie.

Nederland is in de greep van de internationale kredietcrisis. Het failliet van de DSB-bank legt alle problemen pijnlijk bloot: de verkoop van ondeugdelijke financiële producten, belastingbetalers die via de overheid bijspringen om andere banken overeind te houden, terwijl toezichthouders zich (te) lang stilhouden en bonussen aan topmensen 'gewoon' worden verstrekt. Gevolg: werkloosheid, verkoop van huizen die niet meer te betalen zijn en het verdampen van spaargeld.

Nieuwe publieke moraal

Wat is er aan de hand? Werkt ons economische systeem nog wel? Hebben bankiers geen enkele moraal? Zijn de spelers op de markt vrijgesteld van morele verantwoordelijkheid?

Rutger Claassen ziet in ons liberale economische systeem niet alleen een gebrekkige persoonlijke moraal bij bankiers, ook is er sprake van een gebrekkige publieke moraal voor de markt bij ons allen. Claassen: 'De dominante visie in onze samenleving is dat spelers op de markt niet gehouden zijn aan morele overwegingen, zoals mensen buiten de markt dat wel zijn. Met als hoger motief: concentratie op het eigen belang.'

Claassen zal pleiten voor een morele vergunning, die marktspelers, waaronder bankiers, moeten verdienen en ook kwijt kunnen raken. Zo'n (morele) regulering van de financiële sector zou hij tot inzet willen maken van de volgende verkiezingen.

Kwaliteit

Arnold Heertje zal ingaan op het economische systeem zelf. Begrijpen we onze economie wel? Volgens hem is economie niets anders dan het bevredigen van behoeften aan schaarse middelen, maar blijven immateriële behoeften buiten de economische modellen, die wel ten grondslag liggen aan ons economische systeem. Volgens hem moeten we dan ook 'van kwantiteit naar kwaliteit, van dehumanisering naar humanisering op straffe van ondergang'.

De Socrateslezing

Het Humanistisch Verbond en de Humanistische Alliantie organiseren jaarlijks de Socrateslezing om een maatschappelijk probleem vanuit humanistisch perspectief te becommentariëren. Eerder werd de Socrateslezing verzorgd door onder anderen Fernando Savater, Lodewijk de Waal, Hans Achterhuis, Fouad Laroui, Paul Scheffer, Beate Roessler en Britta Böhler.

De lezers

Rutger Claassen is als politiek filosoof verbonden aan het Instituut voor Politieke Wetenschappen van de Universiteit Leiden. In 2008 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift getiteld 'The Market's Place in de Provision of Goods'. In 2004 debuteerde hij met het boek 'Het eeuwig tekort, Een filosofie van de schaarste'.

Arnold Heertje was als hoogleraar economie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en is actief als publicist en columnist, onder meer van het Parool. Hij schreef in 1961 'De kern van de economie', waarmee hij grote bekendheid kreeg. Zijn boek 'Echte economie' krijgen bezoekers van de lezing die avond uitgereikt.

Datum: woensdag 18 november

Plaats: Sociëteit de Witte, Plein 24, Den Haag

Tijd: 20.00 uur - 22.00 uur

Aanmelding: gratis, via www.humanistischverbond.nl of via 020 521 9000





http://www.humanistischverbond.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie