Gemeente Langedijk



Millenniumgemeente Langedijk krijgt `Platform van Bewustwording'

28 okt 2009 00:00 -
Langedijk krijgt een `Platform van Bewustwording' (PvB). De oprichting op woensdag 18 november aanstaande, vloeit voort uit de toetreding van Langedijk tot het steeds grotere gezelschap van millenniumgemeenten. In Nederland zijn dat er inmiddels 128. Zij zijn herkenbaar aan de rode bordjes met het witte opschrift `Millenniumgemeente 2000-2015'. Het eerste jaartal verwijst naar het jaar waarin een wereldtop plaatsvond waarop acht doelen werden geformuleerd, die (vandaar het tweede jaartal) in 2015 moeten zijn gerealiseerd. Met een geslaagde Millenniumdoelen Middag Markt (MMM) had Langedijk enkele maanden geleden een vliegende start als millenniumgemeente. Het gevarieerde programma in De Binding in Zuid-Scharwoude trok honderden belangstellenden. Zij zagen onder andere hoe voormalig topturnster Renske Endel werd gepresenteerd als ambassadrice van de kersverse millenniumgemeente. Een inventarisatie op de MMM wees uit dat veel Langedijkers zich al inzetten voor een betere wereld, maar nog niet onder de vlag van Millenniumgemeente Langedijk. Voor het Comité van Aanbeveling (CvA) zijn de uitkomsten van die inventarisatie aanleiding om een PvB op te richten, dat uit een aantal werkgroepen gaat bestaan.

Logische vervolgstap
Volgens CvA-voorzitter Karel Balder is de oprichting van het PvB een logische vervolgstap. "Veel mensen hebben op de MMM aangegeven dat zij vierkant achter de millenniumdoelen staan. Veel mensen zétten zich ook al actief in voor een betere wereld. Met het PvB en de werkgroepen die er onder hangen zorgen we voor een sterke structuur en bieden we nog meer Langedijkers de kans om een bijdrage te leveren aan de realisatie van de millenniumdoelen die de gemeente heeft omarmd." De PvB-werkgroepen gaan zelfstandig werken en worden daarbij ondersteund door het CvA. Het comité denkt aan werkgroepen op gebieden als `energiegebruik', `duurzaamheid', `communicatie' en `fair-trade'. "Daarnaast komt er een werkgroep die een Millenniumdoelen Mega Markt (MMM) in 2010 gaat voorbereiden", blikt Balder vooruit.

Tussen de oren
Balder hoopt dat het gemeentehuis op 18 november bij wijze van spreken uit zal puilen van alle gemotiveerde vrijwilligers die een steentje willen bijdragen. "Dat Langedijk millenniumgemeente is, moet bij alle Langedijkers tussen de oren komen te zitten. Alleen als iedereen zich er van bewust is, kunnen we ons voortvarend richten op de realisatie van de millenniumdoelen. Communicatie is daarbij heel belangrijk. Cruciaal is ook dat het initiatief niet blijft hangen bij de gemeenteraad, het CvA en een aantal enthousiaste Langedijker inwoners en ondernemers. Bij deze roep ik ook scholen, stichtingen en organisaties op om op 18 november van de partij te zijn. De klokt tikt door. We hebben nog vijf jaar de tijd om als gemeente een concrete bijdrage te leveren aan een leefbare aarde voor iedereen."

Aanmelden
De bijeenkomst op 18 november begint om 20.00 uur (vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar) en vindt plaats in het gemeentehuis, Vroedschap
1 in Zuid-Scharwoude. Belangstellenden kunnen zich per mail aanmelden.