Gemeente Rhenen


Herontwikkeling museum Het Rondeel

11 november 2009 - Gedeputeerde Anneke Raven en wethouder Marius Guichelaar ondertekenen woensdag 18 november 2009 rond kwart voor twaalf in de trouwzaal van het oude raadhuis aan de Markt 1 een convenant over de herontwikkeling van het museum Het Rondeel.

Het convenant voorziet in de eerste fase van de museumvernieuwing , het ontwerpen van een blauwdruk voor een nieuwe museuminrichting en een sterkere rol in de Rhenense samenleving en de financiering daarvan.

Vertegenwoordigers van doelgroepen en beoogde partners voor samenwerking in de gemeente Rhenen en de regio worden bij de uitvoering van het plan van aanpak betrokken.

Gemeentemuseum Het Rondeel kreeg 25 jaar geleden een plek in de voormalige brandweerkazerne aan de Kerkstraat. Uit die tijd dateert ook de inrichting van het museum.

Sindsdien groeide de kennis over het verleden van Rhenen en veranderden de opvattingen over een aantrekkelijke en leerzame museuminrichting.

Het Rhenens museum wil inspelen op die veranderingen in aanbod en vraag om de bestaande publieksgroepen te behouden en nieuwe bezoekers aan Rhenen te binden. Daarvoor zijn investeringen nodig.

Ook de provincie Utrecht onderkent de kwaliteit van de collectie in Rhenen en steunt de ambities van het gemeentebestuur. In het convenant verklaart de provincie de gemeente Rhenen te willen helpen bij de herontwikkeling van het museum.

Zo wordt Het Rondeel in staat gesteld een steviger bijdrage aan het culturele, sociale en toeristische klimaat van Rhenen en de provincie Utrecht te leveren dan nu al het geval is.

Rhenen ziet een versterkte museum als een belangrijke factor in het verlevendigen van de binnenstad rond de Cunerakerk, het Oude Raadhuis en het museum, dat vooruitlopend op de toekomstige ontwikkeling aangeduid wordt als Museumkwartier.

Versterking van het museum, vooruitlopend op de ontwikkeling van de directe omgeving en de andere monumenten daarbinnen, leidt tot een verbeterde exploitatie en een verhoging van de toeristisch-recreatieve aantrekkingskracht van het Museumkwartier.

Op korte termijn wil Rhenen de aantrekkelijkheid en het bezoekersaantal vergroten. En op lange termijn het Museumkwartier verlevendigen en de exploitatie van de daar gelegen gebouwen verbeteren.