Rosenmöller reikt Oxfam Novib/PEN-Award uit aan Vietnamese schrijfster

16/11/2009 10:44

Oxfam Novib

Den Haag, 16 november - De Vietnamese schrijfster Chi Dang ontvangt op woensdag 18 november de Oxfam Novib / PEN award 2009 uit handen van Paul Rosenmöller tijdens het Crossing Border Festival in Den Haag. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt aan schrijvers en journalisten die vervolgd worden of gevlucht zijn vanwege hun kritische pennenvruchten. Chi Dang is levenslang verbannen uit Vietnam en staat op de zwarte lijst voor haar werk over de mensenrechtensituatie in haar geboorteland.

De Vietnamese schrijfster Chi Dang heeft ontelbare artikelen geschreven over mensenrechtenkwesties in Vietnam. Door publicaties in jongerenbladen, op internet, in kranten, bladen en radioprogramma's is haar bereik groot. Dang publiceert niet alleen in Canada, waar ze woonachtig is, maar ook in vele andere landen, waaronder Vietnam. Bovendien is ze medeoprichter van het Free Journalist Network in Vietnam en richtte ze een stichting op tegen mensenhandel, prostitutie en geweld tegen vrouwen en kinderen in de Mekong.

De andere drie schrijvers die de Oxfam Novib/Pen Award ontvangen zijn de Iraans-Canadese journalist Maziar Bahari, de Georgische schrijver Irakli Kakabadze en de Colombiaanse columnist Daniel Coronell. Zij zijn, in tegenstelling tot Chi Dang, niet aanwezig in Den Haag om de award persoonlijk in ontvangst te nemen.

De uitreiking van de Oxfam Novib/ PEN-Award maakt deel uit van een uitgebreid programma met poëzie en wereldmuziek. De presentatie is in handen van PEN bestuurslid Manon Uphoff.

Een aantal elementen uit het programma:

20.00 - 20.05 Welkom door Manon Uphoff

20.16 - 20.19 Rudolf Geel (voorzitter PEN emergency fund)

20.23 - 20.27 Tom van Lee (directeur Campagnes Oxfam Novib)

20.39 - 20.49 Paul Rosenmöller + bekendmaking laureaten

20.50 - 21.00 Overhandiging prijs + dankwoord Chi Dang + fotomoment

Locatie: Theater De Regentes, Weimarstraat 63, Den Haag

U bent van harte welkom. Mocht u belangstelling hebben voor een interview met Chi Dang dan horen we dat graag.

Over de Oxfam Novib / PEN Award: De internationale schrijversvereniging PEN (Poets, editors, essayists, novelists) is een partnerorganisatie van Oxfam Novib en zet zich in voor vervolgde schrijvers. Het PEN Emergency Fund helpt vervolgde en gevluchte schrijvers, met een eenmalig bedrag van 2500 euro het hoofd boven het water te houden. Er worden jaarlijks vijf awards toegekend, slechts 1 van de laureaten komt naar Nederland. De Oxfam Novib/ PEN-Award ging al eerder naar Hrant Dink (Turkije), Duong Thu Huong (Vietnam) en Anna Politkovskaya (Rusland). Vorig jaar nam Dejan Anastasijevic (Servië) de award in ontvangst. Den Haag is als internationale stad van recht, vrede en veiligheid een logische plaats voor de uitreiking van de award.

Over Oxfam Novib: Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere 'ambassadeurs van het zelfdoen'





http://files.me.com/audiochapel/63mdw4.mov


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,