Gemeente Alkmaar


Persberichten top

Eerste woningbouwplannen voor Overstad

Alkmaar, 16 november 2009

---

Op een bedrijfsterrein tussen de Koedijkerstraat, Kwakelkade en Hoornse Vaart zullen de bestaande bedrijven zoals Schoehuijs Tegelhandel plaats maken voor woningbouw en andere functies. De gemeente Alkmaar en de eigenaar van de locatie, CAS BV, ondertekenen op woensdag 18 november een exploitatieovereenkomst die dit mogelijk maakt. Deze grondeigenaar is een van de eersten op Overstad die de mogelijkheden benut die ontstaan door de plannen om Overstad een nieuw binnenstedelijk karakter te geven.

133 woningen en 2400 m2 kantoren en/of leisure
Op de plek die CAS BV bezit, wil de grondeigenaar voor eigen rekening en risico 133 woningen bouwen en 2400 m2 kantoren en/of leisure. Van de woningen zal minstens 30% voor maximaal 164.000 euro worden verkocht of worden verhuurd voor maximaal 511 euro per maand. Tien procent van de woningen wordt niet duurder dan 214.500 euro of zal maximaal 647 euro huur per maand kosten. De overige woningen worden waarschijnlijk duurdere koopwoningen. Daarmee voldoet het plan aan de eisen die de gemeenteraad stelt aan woningbouwplannen in Alkmaar.

Overeenkomst
In de overeenkomst staan de verplichtingen van beide partijen. De gemeente gaat een nieuw bestemmingsplan opstellen voor dit gebied. Twee maanden nadat het bestemmingsplan van kracht is geworden, vraagt de grondeigenaar een bouwvergunning aan bij de gemeente. Twee maanden na ontvangst van de bouwvergunning start de verkoop van de woningen. Zodra een bepaald percentage van de woningen is verkocht, is de grondeigenaar verplicht om met de bouw te beginnen.

Woningbouw logisch op deze plek
Wethouder Binnendijk: "Dit is een heel belangrijke stap in de gewenste metamorfose van Overstad. Grondeigenaren op Overstad kunnen ervoor kiezen hun grond te verkopen aan de ontwikkelingsmaatschappij, maar ze kunnen ook eigen plannen indienen die passen in de ontwikkelingen die de gemeente voor ogen heeft. Woningbouw op deze locatie ligt voor de hand als je kijkt naar de plannen met Overstad. Het lijkt me een prima plek om te wonen, langs de Hoornse Vaart, vlakbij de binnenstad en met de Oudorperpolder op loopafstand. Het doet me deugd dat de grondeigenaar heeft gekozen voor een samenwerking met de gemeente. Ik hoop dat het als andere grondeigenaren op Overstad inspireert om ook met eigen plannen te komen die passen in het geheel."

Laatste wijziging: 16 november 2009