De Digitale Dakkapel goed voorbeeld van innovatieve dienstverlening

Staatssecretaris Bijleveld (BZK) kent een prijs toe aan 'De Digitale Dakkapel'. De Digitale Dakkapel is één van de succesvolle innovaties van publieke dienstverlening die Bijleveld dit jaar heeft geselecteerd om verspreid te worden binnen de publieke sector. Het is een innovatief programma waarmee burgers snel en eenvoudig via internet een aanvraag kunnen doen bij hun gemeente voor een vergunning voor een dakkapel.

De prijs van ¤10.000,-- wordt uitgereikt aan de organisatie Twee Snoeken BV als beloning voor de ontwikkeling van haar innovatieve project en om meer organisaties op De Digitale Dakkapel te attenderen. De prijs wordt uitgereikt in Nijmegen, omdat de gemeente Nijmegen op woensdag 18 november 'De Digitale Dakkapel' in gebruik neemt. Thom de Graaf, burgemeester van Nijmegen, verricht de opening.

De staatssecretaris van BZK werkt in 2009 en 2010 met haar innovatiebeleid aan een betere verspreiding van vernieuwingen van dienstverlening in de publieke sector. Hoewel er ten behoeve van de publieke dienstverlening veel wordt geïnnoveerd, blijven innovaties vaak nog beperkt tot individuele organisaties. Om de verspreiding van vernieuwingen tussen organisaties te verbeteren, stimuleert de staatssecretaris organisaties om met een aantal succesvolle innovatieve projecten aan de slag te gaan. Een onafhankelijke stuurgroep bestaande uit bestuurders, ondernemers en burgers heeft tien innovaties, waaronder De Digitale Dakkapel, hiervoor voorgedragen.

Nijmegen is een van de gemeenten die aan de slag gaan met De Digitale Dakkapel. Met De Digitale Dakkapel kunnen burgers zelf snel en eenvoudig via internet een aanvraag doen voor een vergunning voor een dakkapel. Tijdens de aanvraag worden burgers automatisch gewezen op bouwvoorschriften en andere vereisten waaraan hun aanvraag moet voldoen. Door gebruik van De Digitale Dakkapel worden uiteindelijk minder aanvragen afgekeurd, wat de kwaliteit van dienstverlening verbetert.

De Digitale Dakkapel past in de ambitie van het kabinet om op de korte termijn overbodige regels voor burgers, bedrijven en overheidsinstellingen te schrappen en de dienstverlening van de overheid te verbeteren. Staatssecretaris Bijleveld zet zich in om meer gemeenten het goede voorbeeld van Nijmegen te laten volgen.