Gemeente Beek


Aandacht voor kindermishandeling in Beek

Beek, 16 november 2009

Â

Op woensdagochtend 18 november a.s. wordt er in Beek op een opvallende manier aandacht gevraagd voor kindermishandeling. Het regionale informatieteam van de Campagne Aanpak Kindermishandeling is dan op de Markt aanwezig en laat zien dat kindermishandeling in ieders omgeving voorkomt. Het doel is om iedereen bewust te maken van zijn verantwoordelijkheid om signalen van kindermishandeling te melden.

Â

De letters uit de campagne spelen hierin een prominente rol. Het infoteam deelt flyers uit met meer informatie over de campagne en waar men eventueel terecht kan met vragen (www.watkanikdoen.nl). Ook zijn er mensen aanwezig die direct vragen kunnen beantwoorden. Het bestrijden van kindermishandeling is een van de prioriteiten van het programmaministerie voor Jeugd en Gezin. Hieruit is de Regionale Aanpak Kindermishandeling (RAAK) komen rollen. Deze aanpak heeft als doel het verbeteren van een sluitende aanpak in gemeenten ter voorkoming en bestrijding van kindermishandeling in de regio Westelijke Mijnstreek. De gemeente Beek is namens de Westelijke Mijnstreek nauw betrokken bij dit project en zal samen met de regiocoördinator RAAK optrekken om deze doelstelling te verwezenlijken voor de regio Westelijke Mijnstreek.

Alertheid omstanders vergroten

Â

âElk jaar zijn meer dan 100.000 kinderen slachtoffer van mishandeling. Dat komt neer op minimaal 1 kind per klas van 30 leerlingen. Nog niet de helft van deze kinderen komt terecht bij hulpverleners. Simpelweg omdat ze onzichtbaar zijn. Dat is onacceptabel.â aldus wethouder Thijs van Es, de kartrekker van het project in de regio. âDe campagne âKindermishandeling, wat kan ik doen?â richt zich op de omstanders van de mishandelde kinderen. Op vrienden en bekenden, op buren, op ouders van kinderen in de klas, op familie. Kortom, op iedereen die zich beweegt in de omgeving van het desbetreffende kind. Deze groep mensen weet nu niet goed wat zij moeten doen. Bij hen leven twijfels, onzekerheden en angst. Waar kunnen ze advies inwinnen? Waar kunnen ze met hun twijfels terecht? Moeten ze melding maken van hun vermoeden? Wat gebeurt er dan precies? De campagne geeft een antwoord op deze vragen en vergroot de alertheid op signalen van kindermishandeling.â

Einddoel

Â
De campagne moet ervoor zorgen dat er uiteindelijk meer meldingen komen over kindermishandeling. De campagne is succesvol als het aantal meldingen (of adviesvragen) bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) stijgt. Het probleem is dan niet groter geworden, maar beter en eerder inzichtelijk. Dat is het einddoel. Uit onderzoek blijkt immers dat vermoedens over eventuele mishandeling vaak gegrond blijken. In 82% van de meldingen blijkt dat de erbij geuite zorgen over het kind daadwerkelijk sprake is van kindermishandeling.