Gemeente Almere

Tweede provider op Glashart Almere

18-11-2009 | Start: 14:30 | Eind: 15:00 | Locatie: Glashart winkel, Haasweg 1, Almere Buiten

Op woensdag 18 november zal wethouder Martine Visser provider XMS, de tweede provider op Glashart Almere verwelkomen. Vooralsnog start XMS met leveren in een aantal buurten in Almere Buiten (Bouwmeesterbuurt, Landgoederenbuurt, Faunabuurt, Bloemenbuurt, Indische buurt en Regenboogbuurt). XMS biedt symmetrisch internet aan (even snel verzenden als ontvangen) en ook analoge tv.

Almere wil graag de eerste grote (150.000+) volledig digitale stad van Nederland worden. Doel is het bevorderen van innovatieve ontwikkelingen die Almere zullen versterken op het gebied van economie, onderwijs, zorg, wonen en cultuur. De gemeente Almere nam al in 2001 het initiatief voor digitalisering van de stad met de oprichting van de stichting Almere Kennisstad.

Een resultaat daarvan is het programma Almere Fiber City, een 5-stappenplan voor de volledige `verglazing' van Almere. Glasvezelbedrijf Reggefiber is door deze Almeerse aanpak enthousiast geworden en raakte betrokken bij Almere. Eind 2007 startte Reggefiber met de aanleg van Glashart Almere. Deze aanleg wordt afgerond in de zomer van 2010 en komt geheel ten goede van de inwoners van de stad. De gemeente heeft er bij de start van de aanleg van Glashart Almere sterk op aangedrongen dat het Almeerse glasvezelnetwerk open toegankelijk blijft, waardoor gegarandeerd is dat elke (nieuwe) leverancier van internetdiensten tegen dezelfde voorwaarden kan leveren aan consumenten en bedrijven. De komst van XMS als tweede provider laat dan ook zien dat Glashart Almere een open glasvezelnetwerk is.
De verwachting is dat met het glasvezelnetwerk in Almere een `living lab' wordt gecreëerd waarin tal van nieuwe diensten zullen worden ontwikkeld. Hiermee wordt aan het doel van het gemeentebestuur voldaan: het stimuleren van de ontwikkeling van de stad in de meest brede zin van het woord.