Gemeente Boekel


Stimuleringsprogramma woningbouw

De provincie heeft 440 miljoen euro beschikbaar gesteld voor maatregelen om de economie te stimuleren. Hiermee pakt de provincie de kredietcrisis aan. Samen met gemeenten, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. De provincie zet daar 400 miljoen voor in en investeert zo in kennis en werkgelegenheid.. Dat is juist nu hard nodig.

Het stimuleringsprogramma woningbouw is één van die maatregelen. Door allerlei regelingen ter waarde van 250 miljoen euro, stimuleert de provincie dat duizenden nieuwe woningen worden gebouwd en ook worden gekocht. De provincie legt als het ware de eerste steen.

Er zijn 4 regelingen in het leven geroepen om de woningbouw te stimuleren.
Dat zijn:
Subsidie voor woonlastenverzekering
Subsidie Brabantse Waardebescherming
Brabantse verkoopgarantie
Starterslening

De geldigheidsduur van de regelingen is beperkt. Zet uw aanvraag dus direct in gang!

Kort weergegeven hebben de regelingen de volgende inhoud: Woonlastenverzekering: Met de tijdelijke subsidieregeling Woonlastenverzekering doet de provincie een duit in het zakje als u een woonlastenverzekering afsluit Bij ontslag of arbeidsongeschiktheid kan uw inkomen wegvallen.Om dat risico af te dekken, kunt u een woonlastenverzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. De verzekering keert in dat geval maandelijks een bedrag uit, waardoor u gewoon in uw huis kunt blijven wonen. De provincie betaalt gedurende maximaal drie jaar maximaal een kwart mee aan de verzekeringspremie. Informeer voor meer gegevens bij uw verzekeringsagent.

Waardebescherming

Nadat u uw nieuwbouwwoning hebt gekocht, kunnen zich natuurlijk altijd omstandigheden voordoen waardoor u gedwongen bent om het huis weer te verkopen. Wanneer u bij zoân noodzakelijke verkoop verlies lijdt, kunt u een beroep doen op de Subsidie Brabantse Waardebescherming. De provincie vergoedt 50% van het waardeverlies als gevolg van een noodzakelijke verkoop van een nieuwbouwwoning. De uitkering bedraagt max. 10% van de aanschafwaarde of ⬠60.000.
Informeer voor meer gegevens bij uw hypotheekverzekeraar.

Brabantse verkoopgarantie

Een veel gehoord dilemma in deze tijd: een woning willen kopen maar tegelijkertijd willen wachten totdat de huidige woning is verkocht. Met de Brabantse Verkoopgarantie kunt u die keuze wél maken. De Brabantse Verkoopgarantie geeft u als koper van een nieuwbouwwoning de garantie dat uw huidige woning wordt verkocht tegen een vooraf vastgestelde waarde. Als u deelneemt aan deze regeling, garandeert de provincie een bepaald percentage van de onafhankelijk vastgestelde taxatiewaarde. Als u er niet in slaagt binnen twee jaar uw woning te verkopen, hebt u het recht om de woning volgens de voorwaarden van de Brabantse Verkoopgarantie te verkopen. Informeer voor meer detailgegevens bij uw makelaar.

Starterslening

Deze regeling is niet van toepassing in de gemeente Boekel. De regeling houdt in dat starters op de woningmarkt het gat tussen de aankoopkosten en het bedrag dat men maximaal kan lenen bij de hypotheekverstrekker via een renteloze lening van 3 jaar gedicht krijgt. Voorwaarde voor deze regeling is dat de gemeente daaraan meedraagt. Twee jaar geleden heeft de gemeente Boekel er echter voor gekozen om de starters op de woningmarkt te faciliteren met een tweede startersproject. Binnen het tweede startersproject zijn nu 26 woningen in productie. De gemeente draagt daarin bij door een fors lagere grondprijs. De gemeente meent te kunnen concluderen dat deze aanpak effectief is.

Bij de regelingen horen natuurlijk voorwaarden om in aanmerking te komen. Per regeling zijn deze weer anders. Kijk daarvoor op de website van de provincie. www.brabant.nl/eerstesteen.