Vilans


Zorg doet Zweedse band succesvol in de ban

Vastbinden in zorg moet over twee jaar zeldzaam zijn

Ede, 17 november 2009 Het weren van vrijheidsbeperkende onrustbanden in de zorg is een succes. In 30 instellingen in de ouderen- en verstandelijke gehandicaptenzorg is het aantal mensen dat wordt vastgebonden in slechts een halfjaar tijd al met tweederde afgenomen. Jaarlijks sterven meerdere mensen door foutief gebruik van de Zweedse band. In 2011 moeten alle onrustbanden zijn verbannen.

Uit het Verbetertraject Ban de Band van Zorg voor Beter blijkt dat de 30 deelnemende instellingen het aantal banden van 334 naar 120 hebben teruggebracht. Veelal bleek een alternatief voor de zware vrijheidsbeperkende maatregel niet nodig. De cijfers worden vandaag bekend gemaakt tijdens het congres Zorg voor Vrijheid, de volgende stap in Ede. Zorg voor Vrijheid is een initiatief van de Inspectie voor de Gezondheidszorg in samenwerking met de brancheorganisaties, beroepsverenigingen en cliëntenorganisatiesin de zorg.

Cultuuromslag
Uit landelijke metingen blijkt dat het aantal onrustbanden in de ouderenzorg dit jaar al met de helft is verminderd, zegt Elly Duijf, projectleider van Zorg voor Vrijheid. We willen dat over twee jaar alle banden uit de zorg zijn verbannen en dat de mensen meer bewegingsvrijheid hebben. Dat vraagt om een cultuuromslag. Daarom gaan we binnenkort het land in om met de zorginstellingen te praten over het belang van bewegingsvrijheid en wat zorgorganisaties daar aan kunnen doen. Dat is nog te weinig bekend.

Andere bejegening
Mensen in zorginstellingen krijgen onrustbanden om te voorkomen dat ze vallen of met agressief gedrag zichzelf of een ander wat aandoen. In veel gevallen blijkt het paardenmiddel onnodig. Een andere vorm van bejegening blijkt soms ook voldoende te zijn, zegt Marjolein van Vliet van Vilans, het kenniscentrum voor de langdurende zorg en uitvoerder van het Verbetertraject Ban de Band. Als je weet waarom iemand onrustig wordt, dan kan je daar wat aan doen. Een rustgevend wandelingetje blijkt soms net zo effectief als het vastbinden van iemand. Het is maatwerk en daarbij kan uit tal van goede alternatieven worden gekozen.

Schadelijke gevolgen onrustbanden
Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat het vastbinden van bewoners van zorginstellingen negatieve gevolgen heeft op de lange termijn. Zowel lichamelijk als psychologisch. Vastbinden bevordert het ontstaan van incontinentie, doorligwonden, depressie, agressie, onrust en agitatie. Tevens verzwakken botten en spieren van de persoon die is vastgebonden. Daardoor stijgt de kans dat ze iets breken. Gedwongen lichamelijke passiviteit leidt tot een forse achteruitgang van het denkvermogen, het slaap-waakritme en stemming van bewoners.

Ongelukken
Omdat vastbinden weerstand opwekt, proberen sommige bewoners zich met alle macht te bevrijden uit de onrustbanden. Daarbij lopen ze vaak schaafwonden of blauwe plekken op. Jaarlijks loopt de worsteling een aantal keer dramatisch af. De vastgebonden bewoner hangt zichzelf op in de onrustband. In 2008 kwamen zo al acht mensen om het leven.

Over Zorg voor Vrijheid
De IGZ, de brancheorganisaties, de beroepsverenigingen en de cliëntenorganisaties uit de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg hebben op 18 november 2008 de handen ineen geslagen om het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen fors terug te dringen. Een van de kernpunten van dit plan is het maximaal uitbannen van het gebruik van onrustbanden. Op het congres Zorg voor Vrijheid de volgende stap wordt een vernieuwde website gelanceerd met handreikingen en tips voor zorgverleners en beleidmakers. In 2010 volgen meer ondersteunende actviteiten. Zoals consultatieteams die zorgverleners kunnen adviseren bij ingewikkelde vragen.Zie ook www.zorgvoorvrijheid.nl

Over Zorg voor Beter
Zorg voor Beter stimuleert organisaties in de langdurende zorg om te werken aan kwaliteitsverbetering en duurzaamheid van de zorg. Dit om iedereen nu én in de toekomst goede zorg te kunnen garanderen. Zorg voor Beter biedt een methodische aanpak, goede voorbeelden en advies van experts. Leren van elkaar staat centraal. Zorg voor Beter is een initiatief van het ministerie van VWS. ZonMw heeft de regie. Vilans is een hoofduitvoerder van de verbetertrajecten. Meer dan 700 zorgorganisaties deden al mee. Zie ook www.zorgvoorbeter.nl Laatst gewijzigd op: 16 november 2009