Kennisintensief ondernemen in Oost-Nederland in stroomversnelling

18/11/2009 10:15

Universiteit Twente

3,5 miljoen euro voor Venture Lab Twente

Venture Lab Twente, een nieuwe broedplaats voor kennisintensieve bedrijven, kan rekenen op in totaal 3,5 miljoen euro subsidie. Het initiatief van de Universiteit Twente en Saxion Hogescholen biedt ambitieuze high tech starters een totaalpakket van training en coaching, een uitgebreid netwerk en faciliteiten. De subsidie komt van de regio Twente, het ministerie van Economische Zaken en het Europese stimuleringsprogramma 'GO Gebundelde innovatiekracht'.

Venture Lab Twente stelt zich ten doel de komende jaren 350 ondernemers te helpen bij het opzetten of versneld laten doorgroeien van hun bedrijf. "We streven naar 210 gezonde bedrijven aan het eind van het programma, waarvan 30 de potentie hebben om dóór te groeien naar meer dan 100 werknemers", aldus prof. Aard Groen, hoogleraar Innovatief Ondernemerschap en ontwerpers van het nieuwe initiatief. De ondernemers krijgen daarvoor training en coaching in persoonlijke- en teamvaardigheden en ook een gespecialiseerde opleiding gericht op technologisch ondernemerschap. Daarnaast introduceert het programma hen in relevante netwerken van financiers, wetenschappelijk onderzoekers en collega-ondernemers. Ook biedt Venture Lab Twente huisvestingsmogelijkheden. "Dankzij een zeer intensieve, geïntegreerde aanpak willen we de slaagkans vergroten en de groei versnellen, zodat we een grote en duurzame bijdrage leveren aan de economie", licht program manager Rob van Lambalgen toe.

Regionaal, nationaal en Europees

Het subsidiebedrag komt uit de regio - Regio Twente en Innovatieplatform Twente -, van het Ministerie van Economische Zaken en van de provincies Overijssel en Gelderland in het Europese programma 'GO Gebundelde Innovatiekracht'. Elk van de drie partijen draagt een derde bij. Dankzij de subsidie blijven de kosten voor de deelnemers laag.

Venture Lab Twente is ontworpen en wordt uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Kennisintensief Ondernemerschap (NIKOS) van de Universiteit Twente, dat de wetenschappelijke expertise in huis heeft. NIKOS biedt een internationaal netwerk van experts op het gebied van ondernemerschap. Ook is jarenlange ervaring opgebouwd met het stimuleren van kennisintensief ondernemerschap in Oost Nederland, bijvoorbeeld in de succesvolle regeling Tijdelijke Ondernemers Plaatsen (TOP) en het programma 'Kansrijk Eigen Baas'. NIKOS maakt op zijn beurt deel uit van het Institute for Innovation and Governance Studies (IGS). In Venture Lab Twente werkt NIKOS samen met Saxion Hogescholen.





http://www.venturelabtwente.com