Senternovem

18-11-2009 | Groot besparingspotentieel MKB

Dat bij het MKB een groot energiebesparingpotentieel ligt is bij het Energiecentrum maar zeker ook bij SenterNovem bekend. Dit is voor beide partijen aanleiding om de samenwerking te intensiveren. In mei van dit jaar is dit officieel vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Hierin is de ambitie uitgesproken dat SenterNovem en Energiecentrum zich gezamenlijk gaan inzetten om het MKB te helpen hun deel van de doelen uit het duurzaamheidsakkoord (2% energiebesparing per jaar, 20% CO2 reductie en 20% duurzaam in 2020) te realiseren.

Concrete acties
Vanuit ieder Energie & Klimaat programma met MKB als doelgroep is dit actief opgepakt en zijn er concrete activiteiten ontplooit met het Energiecentrum. Hierbij is vooral gekeken waar de activiteiten van beide partijen elkaar overlappen en waar we elkaar kunnen aanvullen. Dit alles om het totale dienstenpakket op gebied van energiebesparing aan het MKB te optimaliseren. Zo zijn de eerste praktische resultaten van een MJA-project omtrent verlichting actief gecommuniceerd met het Energiecentrum en hebben EIA en Energiecentrum samen de `Energie Make-Over' in het kader van de dag van de duurzaamheid vorm gegeven. Bij deze laatste maken mkb-ondernemers kans op een gratis individueel energieonderzoek en een Energie Make-over van het eigen bedrijf ter waarde van tienduizend euro.

Je eigen ding doen
Uitgangspunt in de samenwerking is dat ieder doet waar hij/zij het best in is. De Energie 10-daagse waarin het Energiecentrum `de boer opgaat' met energiescans is typisch een activiteit die het Energiecentrum het best kan uitvoeren. Het Energiecentrum heeft de 1 op 1 contacten met de bedrijven, beschikt over inhoudelijke kennis van de belangrijkste energiegebruikers binnen mkb-bedrijven en is gespecialiseerd in uitontwikkelde en direct toepasbare energiebesparingopties. Vanuit SenterNovem moeten we zorgen dat in de besparingsbox die het Energiecentrum uitdeelt ook praktische informatie van SenterNovem zit.

Strategische benadering
In de opgestarte samenwerkingsactiviteiten zie je dat SenterNovem en Energiecentrum elkaar aan het verkennen en herkennen zijn. Echter ook SenterNovem programma's onderling zien steeds meer voordelen van bundeling van activiteiten voor dezelfde doelgroep. Dit is een mooi meegenomen neveneffect. Waar we uiteindelijk met de samenwerking naar toe willen is een gezamenlijke interventiestrategie van Energiecentrum en SenterNovem waarmee zo efficiënt en effectief mogelijk energiebesparing in het MKB kan worden gerealiseerd.