Ingezonden persbericht


Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie

PERSBERICHT

Datum
18 november 2009

Ondersteuning jeugd en gezin via vrijwillige inzet Minister Rouvoet lanceert eerste projecten ZonMw programma (Vrijwillige inzet voor en door jeugd en gezin) ()

Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin gaf op 17 november in Madurodam het startsein aan de eerste projecten van het ZonMw programma Vrijwillige inzet voor en door jeugd en gezin. Dit programma stelt vrijwillige activiteiten rondom opvoeden en opgroeien van kinderen en jeugdigen centraal. De gedachte achter dit programma is dat een stabiele en steunende sociale omgeving een positieve uitwerking heeft op de ontwikkeling en de gezondheid van het kind.

Het programma wil veelbelovende vrijwillige initiatieven een steuntje in de rug geven. Verder is het belangrijk dat geslaagde locale activiteiten verdere verspreiding krijgen in heel Nederland, en ook na afloop van het programma worden voortgezet. Het programma wil dan ook gemeenten en lokale organisaties inspireren om meer gebruik te maken van vrijwillige inzet. Daar gaf minister Rouvoet symbolisch uitdrukking aan door, samen met de jeugdburgemeester van Madurodam, vanuit een miniatuurwijk in Madurodam ballonnen op te laten. De ballonnen staan voor de eerste projecten, die vanuit de wijk het land in worden gestuurd.

De eerste 27 projecten zijn nu van start gegaan. Voorbeelden van activiteiten die binnen de projecten worden ontwikkeld, zijn sport voor en door jongeren, werkervaring opdoen met behulp van vrijwilligerswerk, jongeren in de wijk betrekken bij natuur en cultuur, jongeren stimuleren om mee te werken aan de leefbaarheid in de wijk, vrijwilligers inzetten om opvoedondersteuning te bieden en ontmoetingen met en tussen vrijwilligers in de wijk.

Vrijwillige inzet voor en door jeugd en gezin is een driejarig programma, lopend van 2009 tot en met 2011, met een budget van ¤ 18 miljoen in opdracht van het programmaministerie voor Jeugd en Gezin. Gedurende de looptijd van het programma kan tijdens verschillende rondes subsidie aangevraagd worden voor projecten. Daarbij zijn de sleutelbegrippen 'lokale samenwerking', 'innovatie', 'borging' en 'verspreiding van resultaten'.

Voor meer informatie: www.zonmw.nl/vrijwilligeinzet.



Ingezonden persbericht