Universiteit van Tilburg

Persbericht 18 november 2009

Investeren in private equity fondsen levert te weinig rendement

Institutionele beleggers die investeren in private equity fondsen, nemen daarmee een groot risico. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Tilburg. Drie economen ontwikkelden een methode om de prestaties van private equity fondsen, die veelal verborgen blijven, te meten.

Veel institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, beleggen substantiële bedragen in private equity fondsen. Maar ze nemen daarmee een groot risico, blijkt uit onderzoek van de Universiteiten van Tilburg, Hong Kong en Amsterdam. De economen Joost Driessen, Tse-Chun Lin en Ludovic Phalippou toonden aan dat private equity fondsen die zich richten op zogenaamd 'durfkapitaal' in de Verenigde Staten en Europa zeer slecht presteren. Ze leveren een te laag rendement gegeven hun hoge risico. Beleggingen in private equity fondsen zijn derhalve niet wetenschappelijk te rechtvaardigen, betogen ze.

In tegenstelling tot gewone beleggingsfondsen, worden private equity fondsen niet dagelijks verhandeld op financiële markten. De waarde van de investeringen die deze fondsen maken (in durfkapitaal of grote private ondernemingen) is ook niet direct waarneembaar. Een belegger in een private equity fonds ziet alleen hoeveel het fonds investeert en hoe groot de dividenden zijn die gedurende de looptijd van het fonds worden ontvangen. Er is dan ook weinig bekend over het risico en rendement van private equity fondsen.

Driessen, Lin en Phalippou ontwikkelden een methode om risico en rendement van deze fondsen te meten. Die pasten ze toe op 686 private equity fondsen die zich richten op zogenaamd 'durfkapitaal' in de Verenigde Staten en Europa.

Het onderzoek wijst uit dat het risico op deze fondsen groot is. Een daling van de Amerikaanse aandelenmarkt van 10% impliceert een verwachte daling van ongeveer 30% in de waarde van private equity fondsen. Bovendien is de performance ten opzichte van de Amerikaanse aandelenmarkt negatief, en gelijk aan ongeveer -15% per jaar. Een deel van deze 'underperformance' komt door de kosten die private equity fondsen in rekening brengen ter grootte van ongeveer 4% per jaar. Ten slotte vinden de onderzoekers dat de fondswaarde die door de fondsen zelf ingeschat wordt, in sommige gevallen te hoog is. Dit is met name het geval voor fondsen die lange tijd geleden opgestart zijn en recentelijk geen dividenden hebben uitgekeerd.

Veel institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, beleggen substantiële bedragen in deze fondsen. Hoewel het mogelijk is dat sommige beleggers alleen in de 'juiste' fondsen investeren, toont dit onderzoek aan dat beleggingen in private equity fondsen over het algemeen niet te rechtvaardigen zijn.