Gemeente Bernheze


Terugblik raadsvergadering 12 november 2009

Op donderdag 12 november 2009 vond in de raadsvergadering de begrotingsbehandeling plaats. De vergadering was een voortzetting van de vergadering van 9 november. Op 9 november hadden alle politieke partijen al hun mening over de begroting gegeven in hun algemene beschouwingen. Op 12 november heeft de gemeenteraad de begroting inhoudelijk behandeld en vastgesteld.

Behandeling begroting 2010
De begroting wordt door het college van burgemeester en wethouders opgesteld. De begroting 2010 geeft een beeld van de verwachte inkomsten en uitgaven van de gemeente in 2010.
De gemeenteraad heeft echter het laatste woord en beslist hoe de uiteindelijke begroting eruit gaat zien. De gemeenteraad diende met de behandeling van de begroting 12 amendementen en 9 moties in. Door middel van het indienen van amendementen kan de gemeenteraad de een raadsvoorstel wijzigen en met een motie spreekt hij een oordeel, wens of verzoek uit.
Met meerderheid van stemmen werden zes amendementen en vier moties aangenomen.
Een van de belangrijkste wijzigingen die de raad aannam was naar aanleiding van een amendement van de fracties SP, PP93 en de VVD. In de begroting is nu een investeringsbedrag van EUR 150.000, - opgenomen voor de uitvoering van projecten uit het Integraal Dorpsontwikkelingsplan Loosbroek. De inwoners van Loosbroek hebben dit plan onlangs afgerond en aan de gemeenteraad aangeboden. De raad wil met het reserveren van dit bedrag een signaal afgeven aan de inwoners van Loosbroek dat hij mee wil werken aan de realisatie van enkele projecten.
Ook sprak de raad zich unaniem uit voor het ingediende amendement van de fractie Bernheze Solidair waarin deze opdracht geeft een bedrag in de begroting op te nemen voor het recreatief fietspad Noorderbaan. Hiermee kan het ontbrekende stukje fietspad vanaf de Noorderbaan aansluitend op de Maashorst worden gerealiseerd. De fracties SP, VVD en CDA dienden een amendement in voor jongerenvoorzieningen. De raad heeft dit amendement met meerderheid van stemmen ondersteund. Hiermee is er geld in de begroting gereserveerd voor maximaal tien projecten per jaar tot maximaal EUR 2.500,- per project. Deze projecten mogen in alle kernen onder begeleiding van jongerenwerkers van Vivaan geheel bedacht en uitgevoerd worden door jongeren. Een voorbeeld van een dergelijk project is het poppodium The Young Ones in Heesch. Welke overige amendementen en moties zijn aangenomen en wat voor gevolgen dit heeft voor de begroting maar ook voor u als inwoner van Bernheze, kunt u vinden in de besluitenlijst van de raadsvergadering op www.bernheze.org.

Informatie
Met vragen over de gemeenteraad en de raadscommissies kunt u terecht bij de griffie, telefoon (0412) 45 88 88, e-mail griffie@bernheze.org.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35