Gemeente Teylingen

gaat weer van start!

Kindergemeenteraad gaat weer van start!

18 november 2009

De gemeenteraad van Teylingen organiseert dit schooljaar weer de Kindergemeenteraad. Een groot aantal raadsleden en de wethouder onderwijs zetten zich in om de groepen 8 enthousiast te maken voor de plaatselijke politiek. De afgelopen twee weken is het proces op school gestart met gastlessen.

Vijf schoolklassen worden op dit moment klaargestoomd voor hun optreden in de politieke arena. Leerlingen van groep 8 van De Startbaan (met twee klassen), De Overplaats, De Achtbaan en Het Bolwerk leren hoe de plaatselijke politiek in zijn werk gaat. Naast les over politiek krijgen de kinderen ook les in debatteren. De gastlessen worden gegeven door de raadsleden Keijzer, Goudsmit, Van Velzen, Alewijnse en wethouder Wilbrink.

Rolverdeling

De kinderen bereidden zich voor op de vergadering. De rollen werden onder de kinderen verdeeld, de één werd wethouder, de ander fractievoorzitter. Daarbij kwam natuurlijk meteen aan de orde wat een fractievoorzitter dan doet. De scholieren konden zich zo al inleven in de rol die ze straks in de vergadering gaan invullen. Aan de hand van foto's bekeken de kinderen wat je als raadslid moet kunnen. "Goed lezen, debatteren, luisteren en af en toe met de vuist op tafel kunnen slaan."

Speelse manier

Tijdens het project worden de kinderen op een `speelse manier' geconfronteerd met de dilemma's waar je in de politiek mee te maken krijgt. Ook in een gemeenteraad kun je geld maar één keer uitgeven. De kinderen waren tijdens de gastlessen direct enthousiast en keken uit naar hun eigen optreden in de raadzaal.

Kindergemeenteraad

Het project `de Kindergemeenteraad' bestaat uit drie delen. Eerst worden er gastlessen gegeven op school. Daarna is er per klas een debat in de raadzaal met de naam `de Kindercommissievergadering'. Als sluitstuk en belangrijkste moment van het project is de vergadering van de Kindergemeenteraad, waarin vijf vertegenwoordigers per schoolklas zitten. Op 26 november om 19.00 uur vindt de slotvergadering plaats en beslissen de kinderen over een project ter waarde van EUR 2.000. Benieuwd hoe de kinderen het ervan afbrengen? Het debat wordt net als bij echte raadsvergaderingen live uitgezonden via het internet: www.teylingen.tv.

Nieuwe afvalcontainers