Gemeente Hoogeveen

College: Gemeentelijke organisatie in 2020 CO2-neutraal

De gemeentelijke organisatie moet in 2020 volledig draaien op duurzame energie. Daarnaast is het streven dat in 2040 het gehele grondgebied van de gemeente Hoogeveen CO2-neutraal is, alle bedrijven en particuliere huishoudens. Dat stelt het college van B&W voor aan de gemeenteraad. CO2-neutraal betekent dat er niet meer energie wordt gebruikt dan wordt opgewekt met duurzame bronnen, zoals wind, zon en biomassa.
Het realiseren van een CO2-neutrale gemeente draagt bij aan het voorkomen van een verdere opwarming van de aarde. Bovendien zal de gemeente in de toekomst minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.
De gemeente Hoogeveen heeft twee onderzoeken uitgevoerd; één om te kijken naar de mogelijkheden om verdere klimaatveranderingen te voorkomen en één om te onderzoeken hoe de gemeente de gevolgen van klimaatverandering kan beperken.

Voorbeeldfunctie

"Om CO2-neutraliteit te bereiken willen we inzetten op verschillende projecten. We willen graag een voorbeeld zijn voor bedrijven en inwoners waar het gaat om mogelijkheden in het verduurzamen van gebouwen. Maar met alleen onze voorbeeldfunctie komen we er niet. Er zal gezocht worden naar mogelijkheden om inwoners en bedrijven zelf aanpassingen te laten doen. Zodat we als gemeente samen met bedrijven en inwoners klimaatveranderingen voorkomen of anders voorbereid zijn op komende klimaatveranderingen", aldus wethouder Betty Poutsma.

Aanpassing aan klimaatverandering

Als het gaat om aanpassing aan klimaatverandering wordt gekozen voor integrale duurzame oplossingen. In eerste instantie zal ingezet worden op het voorkomen van waterschade, ziekte en plagen. Verder wordt hitteoverlast voorkomen door de juiste stedenbouwkundige keuzes, het stellen van extra eisen aan gebouwen en het realiseren van natuurlijke of duurzame koeling.

Economisch en sociaal belang

Inzetten op een CO2-neutrale gemeente heeft naast een milieubelang een economisch en sociaal belang. De voorraad aan fossiele brandstoffen is beperkt terwijl er een toenemende vraag ontstaat door bijvoorbeeld de economische ontwikkeling van onder andere China en India. Dit kan een rem zijn op het economische herstel. Een hogere olieprijs betekent ook hogere energielasten voor huishoudens en bedrijven, waardoor er financiële problemen kunnen ontstaan. De noodzaak om huizen en gebouwen te isoleren en duurzaam energie op te wekken is daarom nu urgent.