ABVAKABO FNV

Problemen bij de gastouderopvang

Kinderopvang blijft een probleem in ons land. Er is te weinig plaats, soms is het te ver weg van huis en werk en soms passen de tijden gewoon niet. Gelukkig is er ook nog zoiets als gastouderopvang. Kinderen gaan dan gewoon naar een huis waar ze door hun gastouders worden verzorgd. Uiteraard moeten de gastouders aan een aantal kwaliteitseisen voldoen en dat geldt ook voor de woonomgeving.

Een poosje geleden ben ik nog op bezoek geweest bij een gastouderproject in Noord Holland. Ik was toen erg onder de indruk hoe geweldig dit voor kinderen kan zijn, maar ook van de professionaliteit van het bureau. Gastouders moeten bepaalde papieren halen om gastouder te mogen zijn. Dat vind ik volstrekt terecht want het is voor de kinderen erg belangrijk dat ze goed opgevangen worden. Maar veel ouders slagen daar niet tijdig in terwijl ze goed functioneren.

De fatale datum is 1 september 2010. Als de gastouders dan niet de juiste papieren hebben, ontstaat er een fors probleem. De ouders die hun kinderen daar brengen, ontvangen kinderopvangtoeslag. Deze moeten ze dan terug betalen. Met name ouders met een laag inkomen zullen hier de klos van zijn aangezien zij soms wel 80 tot 90 procent van de kosten voor kinderopvang vergoed krijgen. Een overheid die vrouwen stimuleert om te gaan werken, moet zich toch echt nog eens op het achterhoofd krabben.

Het gevolg zal zijn dat vele vrouwen geen stimulans zullen ervaren om te blijven werken. En dit in een tijd waarin de overheid roept dat iedereen nodig is. Kom op Staatssecretaris Dijksma, oplossen dit probleem!
18-11-2009