Gemeente Lingewaal


Tentoonstelling Tradities in Lingewaal

Na het zomerse oogstfeest afgelopen augustus in Herwijnen, is de opening van de tentoonstelling Tradities op 4 november jongstleden in het gemeentehuis in Asperen het tweede feestelijke moment in het Jaar van de Tradities. Burgemeester Van Ruijven â Van Leeuwen refereert bij de opening aan de rol van tradities. âJongeren lijken niet zo geïnteresseerd in tradities. Maar later beseft menigeen dat ze veel dingen hetzelfde doen als hun ouders.â

De tentoonstelling is voor velen een feest van herkenning. Diverse Nederlandse tradities worden geïllustreerd door fotoâs en teksten op speciaal bedrukte t-shirts. Zo komen de verhalen achter Pakjesavond met Sinterklaas, Maandag Wasdag en Abraham Zien aan de orde. Bovendien wordt het ontstaan van diverse lekkernijen zoals drop, erwtensoep en stamppot uitgelegd.

In samenwerking met de historische verenigingen uit Asperen, Herwijnen en Spijk zijn diverse oude voorwerpen en fotoâs te bezichtigen. Een historische geboorteakte, een feestprogramma van een huwelijk uit 1968 en een doopjurk zijn enkele prachtige tastbare voorbeelden van tradities en rituelen uit de regio.