Gemeente Vlaardingen


Flint stones in Vlaardingen: op expeditie naar de Steentijd

18 november 2009

Eens een kijkje nemen in de Steentijd? Op 18 november 2009 opent in het Visserij & Vlaardings Museum de tentoonstelling Expeditie Steentijd. De Vlaardingen-cultuur: jagers worden boeren. Om de museumstukken tot leven te brengen, is het landschap van 5000 jaar geleden nagebootst. In het riet ligt een boomstamkano. Wie in de kano plaats neemt, maakt in beeld en geluid een tocht naar de mensen die tussen 2900 en 2600 voor Christus in Vlaardingen leefden.

Vijfduizend jaar geleden woonden er hier mensen in een moerassige omgeving vol kreken en bossen. Graten en botten van vissen en wilde dieren tonen aan dat ze leefden van jacht en visvangst. Maar ze maakten ook aardewerk, hielden vee en verbouwden gewassen. Het waren ongeveer de laatste bewoners van Nederland die nog voor een groot deel van de jacht en visvangst leefden. In het drogere noorden en zuiden van het land waren de vroegere jagers al veel meer overgeschakeld op een boerenbestaan. Aan de hand van archeologische vondsten uit Vlaardingen, maar ook uit andere gebieden, is in de tentoonstelling te zien hoe de Vlaardingen-mensen in de Steentijd leefden. In het natte landschap bouwden ze kleine nederzettingen op de hoger gelegen oevers van kreken en op oude rivierduinen. Daar hielden ze zich naast de traditionele jacht ook bezig met veeteelt en akkerbouw. De expositie toont onder andere verschillende stenen bijlen, aardewerk, de resten van een grote visfuik. En wat frivoler kralen van barnsteen en een grote berenschedel die misschien een jachttrofee was of spirituele waarde had voor de mensen van toen. Na Vlaardingen zal de tentoonstelling ook te zien zijn in Leiden, Borger, Nijmegen, Castricum en Voorschoten.

De expositie is een initiatief van het Vlaardings Archeologisch Kantoor van de gemeente en wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. In aanvulling op de tentoonstelling zal er begin 2010 een boek verschijnen over de Vlaardingen-cultuur en een special van Westerheem, het verenigingsblad van de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland.

Eerste vondst
Een van de stukken op de expositie is een prachtig bewerkte vuurstenen bijl. In 1958 werd deze spectaculaire vondst gedaan tijdens graafwerkzaamheden bij de aanleg van de Westwijk in Vlaardingen. Het was de aanleiding tot verder onderzoek. De jaren erna deden archeologen van de Universiteit van Amsterdam bij opgravingen nog meer ontdekkingen. Zij vonden zeer goed geconserveerde resten van een woonplaats uit de Nieuwe Steentijd (2900-2600 voor Christus). De conservering van de vondsten was ongekend goed. Zeer bijzonder was het vergankelijke materiaal dat door de natte bodem luchtdicht was afgedekt, en zo bewaard was gebleven. Zo vonden archeologen gereedschappen van vuursteen, been en gewei, voedselresten, een berentand-amulet, stukjes touw, maar ook de houten palen van huizen en zelfs een rieten fuik. Stuk voor stuk vondsten die zelden voorkwamen bij andere opgravingen. Ook het aardewerk, vaak voorzien van gaatjes onder de rand, was opmerkelijk: het leek niet op het aardewerk van de hunebedbouwers die in dezelfde periode in het noordoosten van het land leefden. De vondsten waren zo uniek dat ze een nieuwe naam kregen: de Vlaardingen-cultuur.