Politie Haaglanden

Persberichten 18 november

Haaglanden, 18-11-2009

Val op! Daar kun je mee thuis komen
In het kader van de landelijke campagne: Val op! controleert Politie Haaglanden deze week extra streng op fietsverlichting. Bureau Pijnacker-Nootdorp hield dinsdagmorgen tussen 07.30 en 08.00 uur een grote verlichtingsactie op de Westvlietweg. In totaal controleerden de agenten daar 70 fietsers, waarvan drie personen geen goede verlichting voerden. Tijdens deze actie deelden politieagenten voorlichtingmateriaal uit over fietsverlichting. Het publiek reageerde zeer positief op de actie. Politieagenten controleerden dinsdagavond 17 november tussen 20.00 en 21.45 uur ook op de Waldorpstraat ter hoogte van Hollands Spoor en op de Prinsestraat. In totaal schreven de agenten 34 bekeuringen uit voor het niet voeren van verlichting. Verder zijn er nog bekeuringen uitgeschreven voor het rijden op een bromfiets zonder helm en voor een kind dat niet veilig in een zitje werd vervoerd. Op de Waldorpstraat vielen de meeste bekeuringen, op de Prinsestraat reden de meeste fietsers met verlichting. Politie Haaglanden gaat tijdens de donkere dagen door met controleren. De politie adviseert fietsers en bromfietsers om hun verlichting nog eens goed te controleren. Het motto hierbij: "Voorkom ongelukken, zorg dat je fietsverlichting goed werkt." Door goed verlicht en dus veilig te fietsen, hou je het geld van een fikse boete in je zak. Voor fietsers is dit 35 euro (tot 16 jaar 18 euro) en voor bromfietsers begint dit bij 40 euro, afhankelijk van de geconstateerde overtreding en de plaats van overtreding.

Inzittenden verstoren aanhouding beschonken bestuurder Den Haag - Agenten lieten dinsdag 17 november op de Torenstraat een bestelbus stoppen omdat de bestuurder vermoedelijk had gedronken. Omstreeks 23.00 uur kreeg de politie de melding dat er een dronken man in een bestelbus reed. Op de Torenstraat troffen de agenten de bestelbus aan en lieten de bestuurder, een 42-jarige Hagenaar, stoppen. Zij hielden hem aan voor rijden onder invloed. De twee inzittenden van de bestelbus, een 48-jarige Haagse en een 52-jarige Hagenaar, waren het kennelijk niet eens met de aanhouding van hun vriend en begonnen zich ermee te bemoeien. Zij gedroegen zich dermate hinderlijk dat er meerdere agenten voor nodig waren om ook hen onder controle te brengen en aan te houden.
Alle drie de verdachten werden naar het politiebureau vervoerd. Daar weigerde de 42-jarige mee te werken aan een blaastest, waarop zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij een proces-verbaal kreeg. Ook stond hij nog gesignaleerd. De twee andere verdachten kregen beiden een proces-verbaal voor het niet voldoen aan een bevel of vordering.

Man bedreigt politie
Den Haag Een 17-jarige jongen uit Den Haag kon zijn mond niet houden, nadat politieagenten hem controleerden op de Mercuriusweg. Nadat de agenten op dinsdag 17 november rond 18.00 uur de identiteit van de jongen hadden gecontroleerd, bleek hij niks op zijn kerfstok te hebben staan. Toen de jongen zijn weg vervolgde, kon hij zijn mond niet houden en riep een doodsbedreiging naar de agenten. Daarop werd de jongeman aangehouden. Tijdens het vervoer naar het politiebureau vond de jongen het nodig de agenten nog te beledigen. Tegen de jongen is proces-verbaal opgemaakt.

Niet slim
Den Haag Een 35-jarige bestuurder van een Smart was niet slim, omdat hij met alcohol op achter het stuur reed. Agenten zagen de man woensdagmorgen 18 november rond 02.00 uur op de Erasmusweg rijden. Bij een blaastest blies de man 630 ugl. Hij werd aangehouden voor rijden onder invloed en kreeg een proces-verbaal.
De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Vrachtwagen verliest bijna laadbak
Den Haag Op de Koningin Emmakade ontstond dinsdag 17 november om 13.15 uur een opstopping omdat een vrachtwagenchauffeur zijn vrachtwagen had stilgezet. Dit deed hij omdat hij merkte dat de laadbak was verschoven op het onderstel, nadat hij over een hobbel was gereden. De chauffeur vreesde dat de laadbak van de vrachtwagen zou vallen. De politie legde het verkeer op de kruising stil om een collega vrachtwagenchauffeur, die ook gestopt was, de gelegenheid te geven om met de ondersteuning van zijn vrachtwagen, de laadbak weer correct terug te plaatsen op het voertuig.

Motorrijder onderuit
Leidschendam - Een 26-jarige motorrijder raakte dinsdag 17 november om 07.45 uur gewond bij een ongeval op de Noordsingel. De man botste achterop een vrachtauto met aanhangwagen. De GGD vervoerde het slachtoffer naar het ziekenhuis. De man brak bij zijn val een sleutelbeen.

Inbraak in clubgebouw, verdachten aangehouden
Leidschendam Politieagenten troffen woensdag 18 november omstreeks 00.30 uur op de Prins Bernhardlaan een 17-jarige Naaldwijker in een personenauto aan, die zich verdacht ophield. Al snel kwam een eveneens 17-jarige plaatsgenoot van de jongen in beeld, die zich op het terrein van de voetbalvereniging Forum Sport bevond. De jongen zette het direct op een lopen. Hij werd achterhaald en ingerekend. Uit onderzoek bleek dat er was ingebroken in het clubgebouw van de voetbalvereniging. De politie heeft beide jongens ingesloten in het politiebureau en hen in verzekering gesteld. Zij bleken beide jeugdige veelplegers te zijn. De politie maakte proces-verbaal tegen hen op.

Samenscholingsverbod overtreden
Voorburg Enkele jongeren zorgen al geruime tijd voor veel overlast in de omgeving van de Bruijnings Ingenhoeslaan. Om de overlast tot een minimum te beperken, heeft de burgemeester van Leidschendam-Voorburg voor een achttal personen een samenscholingsverbod uitgevaardigd. Dat de jongeren zich lang niet altijd aan dit verbod houden, bleek dinsdag 17 november omstreeks 20.30 uur. Politieagenten troffen een jeugdgroep aan op de Spinozalaan, waarvan twee personen een samenscholingsverbod hadden. Zij werden aangehouden en kregen op het politiebureau een proces-verbaal.

Frontaal op elkaar
Wateringen Bij een frontale aanrijding tussen een snorfiets en een scooter raakte dinsdag 17 november om 09.00 uur een 19-jarige man uit Naaldwijk gewond. De Naaldwijker reed met zijn snorfiets op het fietspad langs de Heuvelweg. Op het fietspad stond een busje geparkeerd waar de snorfiets omheen reed. Op het moment dat het slachtoffer het busje passeerde, botste hij frontaal op een scooter die uit tegenovergestelde richting kwam en werd bestuurd door een 34-jarige vrouw uit Voorburg. De Naaldwijker is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

Man steekt woning in brand
Monster Een 52-jarige man stak dinsdagavond om 02.50 uur zijn woning aan de Boomaweg in brand. Op de eerste verdieping van een woonhuis had hij de meubels op een hoop gegooid en aangestoken, wat een uitslaande brand veroorzaakte. Deze werd door de brandweer geblust. De bewoner meldde zich even later zelf op het politiebureau en verklaarde dat hij de brand had aangestoken. Hij maakte een verwarde indruk en zit nog vast voor verhoor.

Gestolen auto terecht
Naaldwijk Medewerkers van de bloemenveiling belden woensdag 18 november om 05.40 uur de politie omdat zij een auto zagen rijden waarvan zij vermoedden dat hij gestolen was. Agenten hielden op de Burgemeester Elsenweg de bestuurder, een 47-jarige man uit Vlaardingen, aan. De auto waarin hij reed, bleek inderdaad van diefstal afkomstig. Ook zaten er valse kentekenplaten op. De man uit Vlaardingen zit nog vast voor verhoor.

Politie onderzoekt gewelddadige dood vrouw
Delft - De politie onderzoekt het overlijden van een 48-jarige bewoonster van een woning aan de Van der Lelijstraat. Een kennis van het slachtoffer bracht dinsdag 17 november om 18.30 uur haar 6-jarig dochtertje naar huis. Bij de woning aangekomen, zag deze kennis dat de voordeur openstond. De man vertrouwde dat niet en belde direct de politie. Agenten die een onderzoek in de woning instelden, troffen in het huis het lichaam van de vrouw aan. Zij bleek door een misdrijf te zijn overleden. De man en het meisje werden op het politiebureau opgevangen. De Van der Lelijstraat werd voor al het verkeer afgesloten. Een team van Forensische Opsporing verrichtte een groot gedeelte van de nacht in de woning een onderzoek. Het Paraat Peloton hield een groot buurtonderzoek. Later op de avond meldde zich op een politiebureau in Rotterdam een 23-jarige man uit Delft die verklaarde betrokken te zijn geweest bij het geweldsmisdrijf in Delft. De man is aangehouden. De recherche onderzoekt de zaak.

Fietser zwaargewond bij ongeval
Zoetermeer Een 58-jarige fietser raakte dinsdag 17 november om 18.45 uur gewond bij een ongeval op de Dadelgaarde. De man kwam in botsing met een bestuurder van een bestelauto. De GGD vervoerde het slachtoffer naar het ziekenhuis. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval.

Autos botsen op kruising
Zoetermeer Op de kruising Bovenlangs met de Engelandlaan botsten dinsdag 17 november om 09.00 uur twee personenautos op elkaar. Hierbij raakte een 26-jarige bestuurder gewond. Het ongeval ontstond nadat een 59-jarige bestuurder uit Zoetermeer vermoedelijk aan de 26-jarige geen voorrang verleende. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval.