Zonnige tijden voor outsourcing Dringen voor interim managers

18/11/2009 11:10

Ernst & Young

Zonnige tijden voor outsourcing

Dringen voor interim managers

AMSTERDAM, 18 NOVEMBER 2009 - De kwaliteit van outsourcing neemt toe. Dat blijkt uit de nieuwe ICT Barometer van Ernst & Young. De scores voor de kwaliteit van uitbesteed werk zijn aanzienlijk hoger dan in 2008. De ondervraagden geven aan dat de hoeveelheid uitbesteed werk verder zal toenemen. Ook verwachten de meeste afnemers dat de kwaliteit van uitbesteding verder zal verbeteren.

De tevredenheid met de uitbestedingpartij vertaalt zich naar loyaliteit: in de meeste gevallen (ruim driekwart) wil men het contract met de huidige partij verlengen. Uitzondering zijn de activiteiten op het gebied van management, inkoop en verkoop. Deze worden in veel gevallen teruggenomen in de eigen organisatie. Opvallend is verder dat management activiteiten minder worden uitbesteed. Van de ondervraagden zegt 41% minder interim managers in te huren. Ook geeft 42% aan interim contracten niet te verlengen en 15% geeft aan deze activiteiten onder te brengen bij een andere partij.

Geschil

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste organisaties (89%) het werk van de uitbestedingpartij controleren. Bijna de helft heeft daarbij wel eens een geschil gehad met de uitbestedingpartij (was in 2008 35 procent van de ondervraagden). Twee op de tien hebben wel eens gebruik gemaakt van de boeteclausule in het contract. Het contact met de uitbestedingpartij loopt meestal via een van de reguliere afdelingen of via diverse afdelingen. Een klein deel van de organisaties (13%) heeft een speciale afdeling opgericht om dit contact te verzorgen.

Hell of a job

Marc Welters, partner bij Ernst & Young is verheugd over de uitkomsten. Hij meent echter dat een zwaluw nog geen zomer maakt. "De complexiteit van bijvoorbeeld ICT-projecten neemt alleen maar toe. We hebben al heel veel geleerd door mislukte ICT-projecten in het verleden te analyseren. Maar ik vrees dat er in de toekomst nog een hoop geleerd moet worden. ICT kruipt steeds meer in de haarvaten van een organisatie. Tien jaar geleden vielen ICT-projecten heel duidelijk onder de verantwoordelijkheid van de ICT-afdeling. Tegenwoordig raakt ICT de core business van organisaties zo direct, dat deze projecten verweven zijn met de hele organisatie. Daardoor zijn er allerlei managementlagen bij betrokken; van het topmanagement tot financieel management en operationeel management. De impact en uitvoering kan daardoor a hell of a job worden met grote gevolgen als het misgaat."

De ICT Barometer, een onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde 'vinger aan de pols' voor managers. Het onderzoek wordt sinds december 2001 gehouden onder gemiddeld zeshonderd Nederlandse directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven, onderverdeeld naar productie/industrie, handel/distributie en dienstverlening/ financiële instellingen en de (semi)overheid. De ondervraagde groep wordt online geënqu(ee)teerd. Het onderzoek is representatief voor directeuren, managers, professionals en/of hoger opgeleide werknemers die beschikken over een internetaansluiting.