D66

woensdag 18 november 2009

Crisis- en herstelwet: gemiste kans voor kenniseconomie

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham betreurt het dat het kabinet in de Crisis- en herstelwet geen oog heeft voor onze kenniseconomie. Hoewel D66 haar steun heeft uitgesproken voor een aantal belangrijke voorstellen in de wet, stemden de sociaal-liberalen tegen de totale wet. Van der Ham: Aangezien deze wet vrijwel niets doet tegen de crisis of bijdraagt aan duurzaam herstel, kan D66 geen steun aan de optelsom van deze wet geven.

Nul euro voor kennis

Van der Ham: D66 heeft voor een aantal belangrijke amendementen gestemd, bijvoorbeeld met betrekking tot natuurbescherming en het overzichtelijke maken van bezwaartermijnen. Toch hebben wij uiteindelijk tegen de totale wet gestemd. Een groot bezwaar van ons tegen de wet is dat zij geen oog heeft voor onze kenniseconomie. In andere landen wordt de crisis aangegrepen om de investeringen in kennis structureel flink te verhogen, zo stelt Van der Ham, terwijl Nederland nul euro in kennis investeert. Crisis en herstel gaat niet alleen om het fundament van een snelweg, maar ook om de fundamenten van een leven lang leren.

Versnellingswet

D66 wijst de wet ook op haar merites af. De sociaal-liberalen zijn vanaf het begin kritisch geweest over de wet. Van der Ham: Wij vinden de Crisis- en Herstelwet geen crisis- en herstelwet. Het is eerder een versnellingswet. Of de wet iets met de crisis te maken heeft, is maar zeer de vraag. En of zij bijdraagt aan herstel is volgens veel economen eveneens betwistbaar. Daar komt volgens Van der Ham nog eens bij dat de wet geen euro extra investeert in de economie en geen nieuwe projecten bevat. Volgens de Raad van State en vele economen doet deze wet vrijwel niets extras voor de economie.

Onvoorspelbaarheden

Hij benadrukt nog eens dat D66 voor een aantal afzonderlijke goede elementen in de wet heeft gestemd. Maar, zo besluit Van der Ham, deze wet bevat zoveel willekeur, zoveel losse eindjes, zoveel juridische onvoorspelbaarheden, dat er wel een heel dwingende noodzaak tegenover had moeten staan om ons ervoor te laten stemmen.

Lees hier de stemverklaring die D66 voor de stemming over de Crisis- en Herstelwet in de Tweede Kamer afgelegd heeft.