Gemeente Venray


18 november 2009

Lintje voor Karl-Heinz Voigt

Beheerder Duitse begraafplaats te Ysselsteyn is ook `promotor van de vrede'

Karl-Heinz Voigt, beheerder van de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn, is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Waals speldde hem na afloop van de jaarlijkse Volkstrauertag-ceremonie het lintje op. Daarbij was onder meer Thomas Laufer aanwezig, de Duitse ambassadeur in ons land.

De heer Voigt is in dienst van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge en sedert 28 jaar werkzaam als beheerder van de enige Duitse militaire begraafplaats in Nederland, gelegen in Ysselsteyn, gemeente Venray. Hij draagt zorg voor een verzorgde uitstraling van de begraafplaats en de graven. De heer Voigt heeft gedurende zijn dienstverband een grote bijdrage geleverd aan de verbetering van de Nederlands-Duitse betrekkingen. Met name om die reden is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Naast zijn beheerderswerk geeft Voigt ook leiding aan de medewerkers en vrijwilligers van de Duitse begraafplaats. De heer Voigt is tevens contactpersoon van de Volksbund bij alle openbare instanties en instellingen in de betrokken landen.

De heer Voigt heeft zich ontwikkeld tot een groot promotor van de vrede. Samen met zijn echtgenote brengt hij met niet aflatende energie de boodschap die 'achter' de begraafplaats ligt over op anderen en met name jongeren. Tevens bevordert hij de relatie tussen Duitse en geallieerde oorlogsveteranen. Hij onderhoudt daartoe mede sterke contacten met de Duitse ambassade, de gemeente Venray en de Bond van Wapenbroeders. Ook organiseert hij de jaarlijkse dodenherdenking in het kader van Volkstrauertag op de derde zondag in november. Daarbij zijn vele prominente gasten uit een groot aantal NATO-landen en de Duitse ambassadeur aanwezig.

Mede door de inzet van de heer Voigt is er een hechte relatie ontstaan tussen de Duitse ambassade en de gemeente Venray. De ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland is jaarlijks tevens gast bij de lokale 4 mei-herdenkingsplechtigheden in Venray.