Kansloze migrant niet blij met voorgestelde wetswijziging

18/11/2009 12:33

Stichting Nederlands Migratie Instituut

Heroverweging Remigratiewet

KANSLOZE MIGRANT NIET BLIJ MET VOORGESTELDE WETSWIJZIGING

Utrecht, 18 november 2009

Onlangs presenteerde minister Van der Laan (WW?) aan de Tweede Kamer een aantal wijzigingsvoorstellen op de huidige Remigratiewet. Het Nederlands Migratie Instituut (NMI) plaatst kanttekeningen bij enkele van deze voorstellen. Het NMI heeft jarenlange ervaring met migranten die (willen) remigreren en geeft hun voorlichting en begeleiding. Wat betekent bijvoorbeeld een verhoging van de leeftijd van 45 naar 55 jaar binnen de Remigratiewet voor kansloze migranten die graag 'naar huis' terug willen, maar dat op eigen kracht niet kunnen?

De Remigratiewet is bijna tien jaar van kracht. Meer dan 13.000 personen zijn in die periode met een remigratievoorziening vertrokken. Het is nu een geschikt moment om te kijken of de wet bijgesteld moet worden. Het NMI ondersteunt daarom ook het initiatief van de minister van WW? om de Remigratiewet te heroverwegen. Positief staat het NMI tegenover het plan om de doelgroepen van de Remigratiewet te verruimen tot alle niet-westerse allochtonen met een inburgeringplicht. Hierdoor vervalt binnen deze wet het onderscheid tussen personen van verschillende afkomst en kunnen ook bijvoorbeeld mensen van Ghanese of Egyptische afkomst, gebruik maken van de remigratievoorzieningen.

Van der Laan stelt voor om de leeftijdsgrens waarop men gebruik mag maken van de remigratievoorziening te verhogen van 45 jaar naar 55 jaar. Het NMI vindt dit niet in het belang van de kansloze migrant en pleit daarom voor handhaving van de huidige leeftijdsgrens. Het baseert dit standpunt op de conclusie van een recent onderzoek naar het profiel van alle mensen die de afgelopen anderhalf jaar zijn geremigreerd met een remigratie-uitkering. Dit wijst uit dat 58 procent van deze remigranten op het moment van vertrek jonger was dan 55 jaar. Voor zij vertrokken waren zij gemiddeld zeven jaar van een uitkering afhankelijk. 47 procent van degenen met een bijstandsuitkering nam niet lang voor vertrek deel aan een gemeentelijk re-integratietraject. Dit bleef echter zonder resultaat. Ondanks alle inspanningen om aan het werk te komen, vonden deze remigranten geen plek op de arbeidsmarkt.

In de periode voor hun remigratie proberen migranten wel degelijk te integreren in de Nederlandse samenleving. Zij hebben zich ingespannen om een plek op de arbeidsmarkt te veroveren. Dat is hen niet gelukt. Nu zij, vaak al op vroege leeftijd, langdurig in een uitzichtloze positie verkeren, wil een aantal onder hen naar hun herkomstland terug. Dit wordt mogelijk door ondersteuning van de Remigratiewet.

Een verhoging van de leeftijd van 45 naar 55 jaar binnen de Remigratiewet heeft consequenties voor kansloze migranten die graag willen remigreren. Zij zullen nog langer in die uitzichtloze positie zitten voor zij overgaan tot remigratie. Het NMI vindt dit niet in hun belang, noch in dat van onze samenleving.