Gemeente Kampen


* Picrinezuur aangetroffen in biologiekabinet Pieter Zandt scholengemeenschap

Picrinezuur aangetroffen in biologiekabinet Pieter Zandt scholengemeenschap

18-11-2009 12:27
Afgelopen week is een kleine hoeveelheid ingedroogd picrinezuur aangetroffen in een kast van het biologiekabinet (technische werkruimte van de vakgroep biologie) van de Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen. Na de vondst van het picrinezuur is de kast en het kabinet afgesloten en is de voorgeschreven meldingsprocedure gevolgd. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft vanochtend het aangetroffen picrinezuur veilig opgeruimd. Picrinezuur werd gebruikt op scholen voor preparaatvorming tijdens de biologie- en scheikundelessen. Ook staat het vaak nog in apotheken. Picrinezuur is normaal gesproken opgelost in water en is dan veilig. Wanneer het water verdampt kan picrinezuur kristalliseren. De stof kan dan onder bepaalde omstandigheden explosief worden. Zo kan bij opening van potjes met ingedroogd picrinezuur of stoten een explosie optreden. Zolang er geen beweging is, is er geen gevaar voor ontploffing.

Naar aanleiding van berichtgeving in de media over het mogelijke gevaar van picrinezuur, heeft de directie van de Pieter Zandt Scholengemeenschap het personeel hierop geattendeerd. Een van de personeelsleden heeft vervolgens een klein flesje van de stof aangetroffen.

De stof is aan de Venedijk in de gemeente Kampen tot ontploffing gebracht. De EOD heeft de afgelopen maanden picrinezuur opgeruimd op diverse scholen en apotheken in Nederland.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |