Gemeente Zijpe


Boek âBrand meesterâ gepresenteerd.

Het was dinsdagmiddag 17 november j.l. zo rond 15.30 uur druk in de raadzaal van Zijpe. Vele oud-brandweerlieden waren aanwezig naast oud burgemeesters Jaap Gutker en Anja van Apeldoorn- Pruijt en de huidige burgemeester Marian Dekker. Ook een aantal sponsors waren aanwezig. Want er werd geschiedenis geschreven.

Een werkgroep van oud brandweerlieden had het plan opgevat om 200 jaar geschiedenis te schrijven over de brandweer van Zijpe. De werkgroepleden Karel Adema, Gert Marees, Cor Kaag, Klaas Plakman en Gert Ten Boekel zijn gedurende lange tijd bezig geweest om materiaal te verzamelen voor het boek. Daarbij ondersteund door Jan Blaauw en Marjan Marees.

De bekende historicus Frank van Loo heeft het boek uiteindelijk geschreven.

Â

Nadat ceremoniemeester Ab Helsloot een ieder welkom had geheten gaf Frank van Loo een korte schets van de inhoud van het boek. Daarna vertelde Ab Helsloot het verhaal âDe Brandmeesterâ uit het boek âKopstukkenâ van Godfried Bomans. En natuurlijk volgde er een officiële handeling. Frank van Loo reikte de drie eerste exemplaren uit aan de aanwezige burgemeesters. Alle drie feliciteerden zij de samenstellers met het mooie resultaat en haalde kort wat herinneringen op van branden, die tijdens hun burgemeesterschap hadden plaatsgevonden.

Â

Nadat Frank van Loo met een bloemetje en het boek was bedankt door Marjan Marees kwamen de verhalen los. De oud-brandweerlieden wisten elkaar te vinden en de boeken gingen grif van de hand.

Zo rond half zes werd het sein brandmeester gegeven. Het boek was gepresenteerd.

Â

Mocht u belangstelling voor het boek âBrandmeesterâ 200 jaar geschiedenis van de brandweer van Zijpe (1800-2000) dan kunt u kontakt opnemen met Karel Adema. Zijn telefoonnummer is (0224) 296 146.

Â

Presentatie brandweerboek Burgemeester Dekker en voormalig burgemeester dhr. Gutker en mw. Van Apeldoorn-Pruijt nemen boek in ontvangst

Het brandweerboek 'Brand meester'