GroenLinks

Goedkoper OV voor mensen die hun auto wegdoen

18 november 2009

Geef mensen die hun auto de deur uit doen korting op reizen met het openbaar vervoer. Dat is de strekking van het plan dat GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent morgen presenteert in de Tweede Kamer. We moeten Nederlanders verleiden om over te stappen op de fiets, het openbaar vervoer of de deelauto, aldus van Gent.

Het toenemend gebruik van de auto zorgt voor problemen, zoals toenemende files en een groeiend tekort aan parkeerruimte. Volgens van Gent moeten mensen die hun auto wegdoen en geen nieuwe kopen beloond worden met een bonnenboek voor groene, schone alternatieven om mobiel te blijven.

Van Gent: Pak de fiets, het openbaar vervoer en de deelauto. Daarmee komen er minder broeikasgassen en andere ziekmakende stoffen in de lucht. Ook hoeft er minder te worden geïnvesteerd in wegen en groeit het openbaar vervoer. Hiermee pak je meerdere problemen in een keer aan.

In het GroenLinks-plan Een fiets voor een nummerplaat stelt van Gent voor om mensen die hun auto wegdoen korting aan te bieden op het gebruik van het openbaar vervoer, maar bijvoorbeeld ook op de huur van een deelauto of een ov-fiets. Iedereen kan zijn of haar eigen pakket samenstellen met een maximale waarde van 1.500 euro.


-----------

Noot: zie het plan 'Een fiets voor een nummerplaat' op onze website: http://tweedekamer.groenlinks.nl/node/32400