Gemeente Soest

.

De gemeenteraad heeft vergaderd

18 november 2009

Op donderdag 12 november 2009 is de gemeenteraad van Soest bij elkaar geweest voor De Ronde. Hieronder vindt u een verslag van deze bijeenkomsten om u op de hoogte te houden van wat er behandeld is.

Startersregeling woningzoekenden

Na een toelichting op de startersregeling werden door de fracties diverse verduidelijkende vragen gesteld. Er waren vragen over met name de hoogte van de maximale verwervingskosten, namelijk EUR 350.000 en de financiële risico's voor de gemeente.

Daarnaast moet nog een spelregel bedacht worden indien er meer aanvragen van burgers ontvangen worden dan er aan startersleningen toegekend kunnen worden. Dit vanwege het beschikbare budget. Besluitvorming over dit onderwerp zal plaatsvinden in de Raad van 17 december 2009.

Najaarsnota 2009

In deze Rondebijeenkomst zijn er door de fracties diverse beleidsinhoudelijke vragen gesteld over de Najaarsnota 2009. De Najaarsnota 2009 laat per saldo een positief budgettair effect zien van EUR 943.000, zodat het actuele begrotingssaldo EUR 444.000 is.

Grootste afwijkingen zijn de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (voordeel EUR 332.000), rentekosten (voordeel EUR 510.000), sociale uitkeringen (nadeel EUR 500.000) en de algemene uitkering uit het gemeentefonds (voordeel EUR 393.000). Besluitvorming in de Raad is voorzien op 17 december 2009.

---

De gemeenteraad vergadert op 19 november 2009

Op donderdag 19 november 2009 vergadert de gemeenteraad. Wij nodigen u uit hierbij aanwezig te zijn. Hieronder vindt u een korte toelichting op de onderwerpen die aan de orde komen.

Bouwplan opblaashal de Toss

Het bouwplan opblaashal de Toss is in strijd met het bestemmingsplan en heeft voor de gemeenteraad reeds ter inzage gelegen. Drie fracties hebben aangegeven het plan en het afgeven van een verklaring van geen bezwaar te willen bespreken.

De verklaring van geen bezwaar dient bij het College van Gedeputeerde Staten aangevraagd te worden.

---

Gemeentelijk geurbeleid

De raad wordt gevraagd de gebiedsvisie en de verordening geurhinder en veehouderij vast te stellen.

Met de vaststelling van deze documenten wordt de afstand voor niet-intensieve agrarische bedrijven binnen de bebouwde kom aangepast van 100 naar 50 meter met een maximum van 50 dieren, voor bedrijven buiten de bebouwde kom wordt de afstand verkleind tot 25 meter met een maximum van 100 dieren.

Hierdoor wordt het mogelijk toekomstige woningbouwlocaties te bebouwen die anders niet bebouwd mogen worden vanwege de ligging in een stankcirkel van niet-intensieve agrarische bedrijven.

Uitgebreide agenda van deze raadsvergadering