D66

woensdag 18 november 2009

Kabinet moet invulling geven aan Leven Lang Leren

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold is verheugd over de steun voor zijn verzoek om concrete voorstellen van de regering om het Leven Lang Leren daadwerkelijk mogelijk te maken. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde gisteren voor een voorstel van de D66-leider daartoe. Werknemers werken niet meer 40 jaar voor dezelfde baas. Het Leven Lang Leren maakt mogelijk dat mensen ook op late leeftijd nog van baan kunnen wisselen.

Extra aandacht

Pechtold acht het belang van een Leven Lang Leren groot. Nu de AOW-leeftijd verhoogd wordt, is extra aandacht nodig voor de oudere werknemer. We zien dat de arbeidsparticipatie na het 55^e levensjaar snel daalt. Ik sta voor een arbeidsmarkt met gelijke kansen voor iedereen. 55-plussers hebben nu minder kansen dan vanuit een perspectief van gelijke kansen wenselijk is. Dat moet anders.

Concrete voorstellen

Door haar steun uit te spreken voor het voorstel van Pechtold, vraagt de Tweede Kamer de regering nu om, parallel aan de indiening van het wetsvoorstel om de AOW-gerechtigde leeftijd te verhogen, met concrete voorstellen te komen om het Leven Lang Leren te bevorderen. Pechtold: Het gaat er om dat de overheid, werkgevers en werknemers zelf meer inzetten op bij- en omscholing van werknemers. De Kamer heeft uitgesproken dat Nederland bij de top-5 van kenniseconomieën moet gaan behoren. Een Leven Lang Leren is daarbij van groot belang.