Albayrak: Samenwoningsvereiste voor buitenlandse ouder

Staatssecretaris Albayrak van Justitie wil een samenwoningsvereiste invoeren voor alleenstaande buitenlandse ouderen die bij hun in Nederland verblijvende volwassen kinderen gaan wonen. Dat schrijft zij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van eerdere toezeggingen. Jaarlijks komt een kleine groep van rond de tachtig alleenstaande 65-plussers die vaak als enige van de familie in het land van herkomst zijn achtergebleven in dit kader naar Nederland. De Staatssecretaris wil door het samenwoningsvereiste voorkomen dat deze groep een beroep op de woningmarkt doet. Het samenwoningsvereiste brengt bovendien met zich mee dat wanneer een zorgbehoefte ontstaat bij de oudere de nadruk op mantelzorg komt te liggen.

Op dit moment kan deze groep volgens het zogenaamde ouderenbeleid naar Nederland komen als de zoon of dochter die optreedt als referent voldoende middelen van bestaan heeft. Het volwassen kind staat garant voor de ouder, die geen AOW-rechten heeft opgebouwd. Als de referent een beroep doet op bijvoorbeeld bijstand zal de vergunning van de ouder worden ingetrokken. Naast de garantstelling wil de Staatssecretaris nu het samenwoningsvereiste invoeren. Dit samenwoningsvereiste zal in elk geval gelden zolang de ouder een afhankelijke verblijfsvergunning heeft. De ouder komt, als tevens wordt voldaan aan de overige voorwaarden, na drie jaar verblijf in aanmerking voor voortgezet verblijf en na vijf jaar voor een permanente verblijfsvergunning of het Nederlanderschap.

Het samenwoningsvereiste past ook goed in de systematiek van het wetsvoorstel modern migratiebeleid, dat momenteel voor behandeling in de Tweede Kamer ligt. In het modern migratiebeleid wordt een grotere verantwoordelijkheid voor het verblijf van de vreemdeling bij de referent neergelegd. Het samenwoningsvereiste geldt ook voor andere categorieën vreemdelingen die in het kader van gezinsmigratie in Nederland verblijven. Overigens zal de garantstelling in dit wetsvoorstel worden vervangen door andere handhavingsinstrumenten, zoals een bestuurlijke boete of als dit nodig is het in rekening brengen van bepaalde kosten voor gedwongen terugkeer op het volwassen kind.

Staatssecretaris Albayrak kondigt verder aan dat zij zal onderzoeken hoe vaak deze categorie vreemdelingen een beroep op de openbare kas doet. Zij komt hiermee tegemoet aan de zorg van de Kamer met betrekking tot de extra druk op de Nederlandse samenleving.

Noot voor redacties (