Gemeente Smallingerland


Meerderheid raad vóór onderzoek naar fusie

Een ruime meerderheid in de raadscommissie Algemene Economische en Financiële Zaken stemde dinsdagavond in met het plan om onderzoek te doen naar bestuurlijke ontwikkelingen van Smallingerland en Heerenveen. De fracties PvdA, CDA, ChristenUnie, VVD en fractie Kramer vinden het een goed idee om een eventuele fusie nader te onderzoeken. De SP, GroenLinks, Gemeentebelangen en FNP hebben geen behoefte aan een onderzoek, omdat ze noodzaak voor herindeling niet inzien. Twee aspecten kwamen duidelijk naar voren:

- het onderzoek moet niet alleen binnen de muren van de beide gemeentehuizen plaatsvinden, maar ook instellingen en burgers vanaf het begin erbij betrekken;

- in alle stadia van het onderzoek moet duidelijk zijn dat het dienstenniveau van beide gemeenten volledig op peil blijft (en liever nog beter wordt).

Burgemeester Bert Middel heeft toegezegd dat de onderzoeksopzet nog in de gemeenteraad besproken zal worden en dat daarna het onderzoek zelf in fasen wordt uitgevoerd, met steeds een tussentijds verslag in de raad.

Het voorstel wordt nu als een B-voorstel naar de gemeenteraad gestuurd. Dat betekent dat het op 24 november tijdens de bijzondere raadsvergadering over de spoorlijn nog officieel aan de raad wordt voorgelegd. Er wordt dan niet meer over gediscussieerd, maar de fracties kunnen wel een stemverklaring afleggen.