Groen!

Senator Freya Piryns dient resolutie in om asielcrisis aan te pakken en vraagt hoogdringende behandeling

door Freya Piryns (Federaal parlement: Senaat) op 18 november 2009 in "Asiel en migratie"

De regering moet lege overheidsgebouwen opeisen om asielzoekers een dak boven het hoofd en een minimum aan begeleiding te bieden. Asielzoekers die al enkele maanden in de opvang verblijven en nog steeds geen uitspraak hebben in hun asieldossier moeten de mogelijkheid krijgen om beroep te doen op financiële steun, zodat er opvangplaatsen voor nieuwkomers vrijkomen. Freya Piryns, Groen! senator, zal morgen bij hoogdringendheid een resolutie indienen om deze crisis eindelijk aan te pakken.

Fedasil slaagt er niet meer in om opvang te vinden voor asielzoekers die hier aankomen. Hoewel de wet opvang verplicht, worden deze mensen gewoon de straat op gestuurd. Sommigen overleven daar al meer dan tien dagen. Freya Piryns: `Gisteren ontmoette ik een Slovaakse familie met een baby en drie kleine kinderen die de dispatching van Fedasil verlieten zonder een frank op zak. Kort nadien vertelde een Joegoslavische moeder met vier kinderen me dat ze al 10 dagen in het station slaapt. Fedasil stuurt deze mensen door naar daklozencentra, goed wetend dat ook die vol zitten.'

Fedasil is hier niet de schuldige. Al meer dan een jaar luiden ze onafgebroken de alarmbel en doen ze al het mogelijke om mensen te herbergen. Ze zoeken steeds maar extra plaatsen in de bestaande centra (die nu zwaar overbezet zijn), brengen meer dan 1100 nieuwkomers in hotels onder en bieden alle mogelijke informatie bij het onthaal aan. Het personeel van Fedasil is ook aan het einde van haar Latijn. Telkens tijdelijke oplossingen in elkaar flansen, verhindert hen te doen wat ze eigenlijk moeten doen, namelijk nieuwe asielzoekers op een menselijke manier opvangen. Dit kan zo echt niet verder!

`Ondanks alle verklaringen van ministers en staatssecretarissen en vele hevige debatten in de parlementen , wordt de situatie op het terrein erger en erger. Hulporganisaties zetten nu al een tentenkamp op in Brussel - tenten die normaal in rampgebieden en oorlogssituaties worden gebruikt. Dit zien we gebeuren in hartje Europa, tussen de gebouwen van de Europese Unie in. Hallucinant!' aldus een verontwaardigde Freya Piryns.

Het budget voor 2009 volstaat absoluut niet om de huidige noodtoestand aan te pakken. We kampen meteen overbevolking in de centra van 2000 personen, 1100 mensen verblijven in hotels en nog eens 1100 zijn op straat gezet. Met deze cijfers in het achterhoofd is de uitkomst van het kernkabinet van deze ochtend bijzonder teleurstellend. Men kondigde vanmorgen 420 extra plaatsen aan... voor begin december! Groen! aanvaardt niet dat gezinnen met kinderen nog minstens twee weken gewoon op straat moeten blijven? Bovendien zijn die 420 niet eens voldoende om de helft van de dakloze asielzoekers op te vangen, laat staan iets te doen aan de prangende situatie van de mensen in de hotels.

Contact: Freya Piryns -
Deel Deel
Freya Piryns

Senator