Rechtbank Utrecht


Wrakingsverzoek toegewezen

Utrecht, 18 november - De strafzaak van twee verdachten van moord aan de Dickenslaan in Utrecht op 13 januari 2008 moet door drie andere rechters behandeld worden. Dat is het gevolg van de gegrondverklaring van het wrakingsverzoek dat door de advocaten was ingediend tijdens de behandeling van de zaak op 11 november.

Al langer was bekend dat de politie in het vooronderzoek gesprekken had opgenomen en afgeluisterd zonder schriftelijk bevel van de officier van justitie. De advocaten hebben de rechtbank verzocht om hierover een groot aantal getuigen te horen. Dat verzoek heeft de rechtbank tijdens de behandeling van de zaak afgewezen.

Bij de uitgebreide motivering van die afwijzing heeft de rechtbank overwogen dat de belangen van de verdediging hierdoor niet kunnen zijn geschaad. Zodoende is volgens de wrakingskamer de vrees gerechtvaardigd dat de rechtbank zich tijdens de behandeling van de zaak al een oordeel gevormd zou kunnen hebben over de mogelijke gevolgen van een vormverzuim. Over die vraag dient de rechtbank zich echter pas te buigen na de behandeling van de zaak, bij het eindoordeel.

Dit betekent overigens niet dat de rechtbank zich al uitgelaten had over een mogelijk eindoordeel.

Een rechter kan gewraakt worden als er feiten of omstandigheden zijn waardoor de vrees gerechtvaardigd is dat er sprake is van vooringenomenheid.

LJ Nummer

BK3732

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 18 november 2009 Naar boven